• Herbert Hesters

De dans rond Chris Froome: schijnmanoeuvre of oprecht?

Chris Froome is niet uit de wieleractualiteit weg te slaan. Vorige maand hintte hij op een tussentijds vertrek naar een ander team. De bedoeling was om het absolute kopmanschap op te eisen in de Tour in een nieuwe omgeving. Er ontstond onrust in het team van Froome en bij kopmannen in mogelijke nieuwe teams. Even later werd het bericht ontkend door Team Ineos en leek de commotie een storm in een glas water.

Enkele dagen geleden werd hij opnieuw genoemd als optie voor AG2R als Bardet andere oorden zou opzoeken.


Het is typisch dat er zenuwachtigheid is rond de selecties in voorbereiding op de Tour de France. De belangen zijn groot, zowel voor de renners als voor de teams. Hoe moeten we de oprechtheid van de uitspraken van Froome inschatten? We zetten alle standpunten op een rij.

Voor Team Ineos is Chris Froome belangrijk. De ploeg won al 4 keer de Tour met hem en kan met een historische en prestigieuze 5de zege in de geschiedenisboeken komen. Ze hebben veel aan mekaar te danken en het onderlinge respect is groot. Bovendien zal Ineos niet zomaar een mogelijke rondewinnaar naar de concurrentie laten gaan. Het is te riskant om zelf een extra tegenstander te creëren die bovendien de interne keuken van Team Ineos door en door kent. Het lijkt dus weinig gebaat bij het vroegtijdig vertrek van 1 van zijn kopmannen.

(Image credit: Michelle Froome)


Andere ploegen zouden best met wat argwaan naar een tussentijdse transfer kijken. Froome komt terug van een zware blessure. Zijn vertrouwen in een volledig herstel is groot, maar er moet toch wat reserve worden ingebouwd. Froome staat aan het einde van een lange revalidatie.

Een goed gevoel en weinig lichamelijke problemen in training zijn nog geen garantie op succes in wedstrijdsituaties.

Het nieuwe team moet halsoverkop bestaande plannen overboord gooien en zich volledig in functie van Froome organiseren. Mogelijk worden hierbij nieuwe ploegmaats ontgoocheld omdat ze zich niet kunnen vinden in hun nieuwe rol. Froome zal ook in zijn eventuele nieuwe ploeg een grootverdiener zijn wat een rem kan zijn op andere investeringen en kan leiden tot een te groot onevenwicht in de ploeg.


Wat heeft Froome zelf nu te winnen bij een eventuele overstap? Het absolute komanschap en onvoorwaardelijke steun. Weinig interne stress en een duidelijke ploegentactiek zijn ook extra meevallers.

Hij komt wel zeker terecht in een zwakker team dat hem minder zal kunnen steunen op weg naar zijn 5de kroon. In 1 klap creëert hij bovendien twee extra concurrenten in Thomas en Bernal. Hij moet ook op korte tijd een team en entourage kneden die hem hetzelfde vertrouwde en kwalitatief veilige gevoel geven als Team Ineos.


Conclusie


Alles in acht genomen lijkt het weinig waarschijnlijk dat Froome echt aanstuurde op een tussentijds vertrek.

De opgesomde factoren zouden zijn kansen op een extra Tourzege alleen maar doen slinken.

Het is enkel nadelig voor Froome om bij Team Ineos te rijden als hij om tactische redenen zijn kansen niet 100 procent kan verdedigen of als Team Ineos, al dan niet openlijk, voluit voor Thomas en Bernal kiest.

Froome heeft zich ondertussen wel ontwikkeld tot een rijder die tactisch elke kans op elk terrein kan en durft benutten. Als hij terug op zijn niveau van vroeger terugkeert heeft hij dit jaar enkel als Ineos rijder een laatste kans om de Tour te winnen.

Het openlijk geflirt met andere ploegen kunnen we daarom meer zien als een middel om zijn plaats te bevestigen of te verstevigen binnen de interne hiërarchie.

Het is een manier om te zeggen dat hij nog meespeelt en op hetzelfde niveau wil staan als Thomas en Bernal. Dat andere, jongere, kopmannen hierdoor extra druk of stress ervaren is alleen maar meegenomen.


0 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram
  • Twitter

nieuwsbrief