• Herbert Hesters

De kronkels in het programma van Jasper Philipsen

Het programma van Jasper Philipsen staat in schril contrast met zijn wedstrijdschema van vorig jaar. Waar hij vorig seizoen nog alle grote klassiekers reed, mikt hij dit seizoen eerder op de sprint en op het uitrijden van zijn eerste grote ronde, de Vuelta. Welke richting zal Philipsen uiteindelijk uitgaan?


Team UAE staat er niet onmiddellijk voor bekend om handig te zijn met het opstellen van wedstrijdschema's voor hun renners. Fabio Aru werd vorig jaar opgesteld in de zware opeenvolging van Ronde van Zwitserland - Tour - Vuelta, net na een operatie en moeilijke periode. Dit seizoen werd Alexander Kristoff gepland om zowel top te zijn in de voorjaarsklassiekers als in de Giro. Een bijna onmogelijke zaak. Menig wielervolger moet ook de wenkbrauwen gefronst hebben toen ze het schema van Jasper Philipsen van vorig seizoen te zien kregen. Op 20-jarige leeftijd vroeg en goed starten in Australië en na de Ronde van Algarve onmiddellijk aansluiten met alle klassiekers. Vooral zijn selectie voor de Brabantse Pijl was een aanfluiting. Nadien mocht Philipsen zich nog opmaken voor de Tour via de Ronde van California.

Hij stapte dan wel vroegtijdig uit de Tour, maar voorzichtig omgaan met een net 21-jarig talent kon je het niet noemen.

Zoektocht


Ergens onderweg en tijdens de voorbereiding op dit seizoen is het besef gekomen dat hij nog enkele stappen te kort komt om mee te doen op het niveau van de toppers in de grootste klassiekers. Zo vermeldde hij in de voorbereiding dat hij onder de indruk was van Michael Valgren die duidelijk een trapje hoger stond. De resultaten in zijn debuutjaar hadden hem ook geleerd dat top 5 resultaten in de klassiekers bij de jeugd niet noodzakelijk een garantie zijn voor onmiddellijk succes bij de profs. Hij reed de belangrijkste wedstrijden vaak niet uit.

In de sprints gooide Philipsen wel onmiddellijk hoge ogen en wist hij, in zijn eerste jaar bij UAE, Sagan en Viviani te kloppen in de Tour Down Under. Hij bevestigde zijn sprintsnelheid later dat jaar nog bij verschillende gelegenheden. De van nature onzekere Philipsen lijkt daarom op zoek naar bevestiging.

In plaats van te werken aan een plan op lange termijn voor de klassiekers, lijkt hij er voor te kiezen om zich te ontwikkelen als sprinter.

Dit is ook duidelijk in zijn programma van dit seizoen. Waar hij vorig jaar nog de belangrijkste World Tour wedstrijden reed, is zijn seizoen nu gericht op de Vuelta. Andere belangrijke wedstrijden zijn de Ronde van Polen, de Binckbank Tour en Gent-Wevelgem. Mooi, maar niet de crème de la crème.


De goede richting uit


Het is op zich geen slechte keuze om zich op de sprint te richten. België is al langer op zoek naar een topsprinter en heeft hiervoor nu twee kandidaten met Merlier en Philipsen. Een klassiek renner heeft bovendien maar enkele kansen per seizoen om een wedstrijd te winnen en is supergespecialiseerd binnen een al gespecialiseerde sport. Door op korte termijn te kiezen voor een carrière als sprinter vergroot Philipsen zijn kansen en kan hij zich doorheen heel het jaar laten zien. Niet onbelangrijk is ook het feit dat hij meer plezier lijkt te vinden in het sprinten.


Conclusie


Uit dit alles blijkt dat Philipsen nog zoekende is. Hij tekende bij UAE een contract, en niet bij Deceuninck-Quick Step, om zich geen zorgen te hoeven maken over een klassieke selectie. Gearriveerd bij het team laat hij nu een groot deel van de klassiekers links liggen en lijkt hij op korte termijn voluit voor de sprint te gaan.

Het is een teken van een gezonde en normale zoektocht van een (heel) jong talent.

Onzeker hoeft Philipsen niet te zijn. Wat hij op zijn leeftijd al laat zien is buitengewoon en belooft voor de toekomst. Het valt te hopen dat Team UAE blijft in overleg gaan met hun goudhaantje en ze gezamenlijk het meest passende programma voor hem samenstellen zonder te overbelasten. We duimen mee dat het hoofddoel van Philipsen, de Vuelta, doorgaat. Eind oktober is nog ver weg en een annulatie zou een bijna verloren jaar betekenen.


0 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram

nieuwsbrief