• Herbert Hesters

De noodzakelijke keuze van Bob Jungels

Het is niet altijd een zegen om een polyvalent renner te zijn. Een all-rounder heeft het gevoel dat hij met wat extra specifieke focus in quasi elke wedstrijd naar het hoogste kan mikken. Bob Jungels is zo een alleskunner. Als jongeling onderscheidde hij zich bijvoorbeeld in tijdritten en op zijn 21ste reed hij al top 20 in korte rittenwedstrijden zoals Parijs-Nice. Op 23-jarige leeftijd toonde hij zijn potentieel in grote rondes door 6de te worden in de Giro. Een jaar later herhaalde hij deze stunt en werd hij 8ste. Als je op 20-jarige leeftijd bovendien 16de wordt in een zware klassieker als de Classica San Sebastian mag je ook in dergelijke wedstrijden ambitie koesteren.


Bob Jungels is een toptalent, zoveel is duidelijk. Het enige wat ontbreekt zijn enkele mooie zeges op zijn palmares. Hij werd uiteraard verrassend winnaar van Luik-Bastenaken-Luik in 2018, naast zijn Girorit in 2017 en Kuurne-Brussel-Kuurne in 2019. Toch blijven we met een onvoldaan gevoel zitten.


Laten we echter niet vergeten dat Jungels nog maar 27 jaar is. De laatste jaren waren een zoektocht naar grenzen en mogelijkheden. Nu is het moment gekomen om te oogsten. In het moderne wielrennen is het onmogelijk om zowel top te zijn in de voorjaarsklassiekers als in de Giro. Nochtans was een topresultaat in beide periodes iets wat Jungels in 2019 nog najoeg. Het is tijd om dergelijke experimenten in de toekomst achterwege te laten.


Jungels heeft dit goed begrepen. Vroeg in de voorbereiding kwamen al signalen dat hij volop als kopman ging worden uitgespeeld in de Vlaamse klassiekers. Hij werd op één lijn gezet met andere kopmannen als Lampaert, Stybar en Asgreen. De eerste signalen waren goed en zijn focus lag enkel op de voorjaarsklassiekers. Spijtig genoeg gooide corona ook voor hem roet in het eten.


Bijkomend punt dit jaar is de contractsituatie van Jungels. Hij is einde contract, samen met medekopman Lampaert, en onderzoekt zijn mogelijkheden. Patrick Lefèvre is erin bedreven om zijn toppers op het juiste moment te laten gaan. Voor Jungels lijkt dit moment nog niet gekomen.

Hij moet zijn beste seizoen nog rijden en zijn duidelijke keuzes gaan hun vruchten afwerpen.

Lefèvre weet dit ook en zal Jungels niet zomaar laten gaan. Ook later, in steun van de klimmersploeg met Evenepoel - Bagioli - Cattaneo - Vansevenant, kan een ervaren Jungels van goudwaarde zijn, zowel als wegkapitein als in belangrijke onderdelen als de ploegentijdrit.


In de schoot van Deceuninck - Quick Step lijkt Jungels dus klaar om, dit najaar al, te oogsten en zijn stempel van eeuwige belofte voorgoed van zich af te schudden.0 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram
  • Twitter

nieuwsbrief