• Herbert Hesters

De Strade Bianche en de bookmakers

Tussen oplopende zorgen rond corona wordt zaterdag 1 augustus de Strade Bianche gereden. De Strade is één van de meest spectaculaire wedstrijden van het seizoen. Door de onvoorspelbaarheid wordt nog een extra factor toegevoegd. We bekijken een week op voorhand wat de verwachtingen van de bookmakers zijn en waar de mogelijkheden liggen om een winnend gokje te plaatsen.


Momenteel zijn dit de noteringen van de bookmakers:
De favorieten


Het is opvallend dat er geen uitgesproken topfavoriet is. Dit is ook logisch omdat we met veel onbekende factoren zitten en in de Strade de geluksfactor ook meespeelt. Vaak gooien pech en valpartijen roet in het eten. De klassieke namen verschijnen wel als kandidaat voor de zege: Van der Poel(6/1), Alaphilippe(7/1) en in mindere mate Fuglsang(12/1), Schachmann(12/1), Stybar(15/1), Benoot(15/1) en Van Aert(13/1) ...

Nadien volgen nog namen als Sagan, Van Avermaet, Lutsenko en Pogacar om te bewijzen dat de favorieten dit jaar dikgezaaid zijn.

Onze keuze in de lijst van renners die bij de favorieten worden gerekend en die toch nog aantrekkelijk gewaardeerd staan valt op:


Lutsenko(20/1): Lutsenko is altijd goed bij de opstart van het seizoen. Hij kan zich goed klaarstomen voor een wedstrijd met alleen trainingsprikkels. Hij werd zo in begin van vorig seizoen 4de in de Omloop en 7de in de Strade na een supersterke prestatie in de opener in Oman. Zijn hoofddoelen dit seizoen zijn de Tour en het WK. De vorm zal dus vanaf het begin in orde moeten zijn. Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer Lutsenko laat zien dat hij ook in de grotere eendagswedstrijden kan meestrijden voor de zege. Dit jaar krijgt hij daarvoor een unieke kans met de hervormde kalender en veel topwedstrijden in het begin van het seizoen. Zoals hierboven vermeld zal de concurrentie uiteraard zwaar zijn. Het warme weer kan in zijn voordeel spelen.


Benoot(15/1): Benoot staat als oud-winnaar aantrekkelijk gewaardeerd. Ook en vooral omdat de omstandigheden dit jaar goed zijn. Hij toonde in Parijs-Nice dat hij sportief nog sterker is geworden. Hij wordt gesteund door een sterke ploeg en trainde ook goed tijdens de lockdown. Met een extra hoogtestage in de benen zal de conditie er nog op vooruit gegaan zijn. Iemand om in het oog te houden dus en een mogelijkheid om een "slag" te slaan aan deze waardering.


Van Avermaet(18/1): Met twee 2de plaatsen, één keer 5de en drie 6de plaatsen liet Van Avermaet al zien dat hij in deze wedstrijd vaak dicht tegen de hoofdprijs eindigt. Van Avermaet is een goede combinatie van een Vlaams, klassiek renner met heel wat klimvermogen. De Strade is hem dus op het lijf geschreven. Beter klimmende types als Alaphilippe, Fuglsang, ... zullen hem vaak kloppen als hij met hen samen naar de meet gaat. Het wordt dus zaak om agressief en aanvallend te koersen om kans te maken op de hoofdvogel. Hij kwam de lockdown goed door. Wie weet kan hij het deze keer wel waarmaken en zijn hoge notering verzilveren!


Schachmann(12/1): Schachmann is gemaakt voor een wedstrijd als deze. Hij is een modern, klassiek renner die zowat alles kan. Hij blinkt uit in zwaardere ééndagswedstrijden en heeft geen probleem met onverharde stroken. Weinigen bezitten zijn combinatie van kracht en klimvermogen. Hij is de verbeterde versie van veelvuldig winnaar Cancellara en een groot kanshebber voor zaterdag. Vorig seizoen kende hij heel wat pech, en wist hij na een mechanisch defect bijna alleen terug te keren tot de kopgroep. Energie die hij later miste om echt mee te strijden.


De outsiders


De vele favorieten zorgen er voor dat sommige renners vergeten worden. Renners die een, weliswaar kleine, kans op winst hebben als alles in de juiste plooi valt. Daardoor zijn ze heel aantrekkelijk gewaardeerd en een gokje waard. Uit deze groep viel onze keuze op:


Diego Rosa(300/1): Diego Rosa werd ooit 5de in de Strade. Hij hield toen kilometerslang stand tegen een jagende groep in de door Stybar gewonnen editie. Rosa was enkele jaren op de sukkel, maar krijgt opnieuw het vertrouwen als kopman bij Arkéa-Samsic. Hij is er onbetwist kopman. Een aanvallende koers kan hem belonen.


Philippe Gilbert(30/1): Philippe Gilbert wordt ondergesneeuwd door andere favorieten. Toch is hij niet geheel kansloos. Hij zal zijn pijlen richten op Milaan-Sanremo, een week na de Strade. Hierdoor moet hij dicht tegen topvorm zitten. Hij is ook oud-winnaar van de wedstrijd. De explosiviteit is wat afgebot waardoor hij eerder een lange, aanvallende en slopende wedstrijd nodig heeft. Als hij zelf snel het vuur aan de lont kan steken kunnen er kansen komen.


Küng(150/1): De laatste drie seizoenen eindigde Küng steevast in de top 20 van de Strade. Het is een wedstrijd die hem ligt, maar waar hij tot nu klimvermogen voor miste om echt uit te blinken. Hij startte het seizoen al met een Zwitserse titel in het tijdrijden. De verwachting was dat hij dit seizoen terug een stap zou zetten in de klassiekers. Mogelijk komt hij op een natuurlijke manier iets dichter bij de zege. Als hij lef en aanvalsdrift durft te tonen kan hij nu al verrassen.


Naesen(80/1): Naesen koos in het verleden steeds voor Parijs-Nice. Door de verandering van de kalender krijgt hij nu een unieke kans om te proeven van de wedstrijd. Puur op kwaliteit zou deze wedstrijd hem moeten liggen. Er is geen reden waarom hij niet op hetzelfde niveau kan presteren als Van Avermaet op dit parcours. Het gebrek aan ervaring kan hem wel parten spelen. Toch is deze waardering een buitenkans. Wie weet kan hij de absolute favorieten verschalken!


Jungels(30/1): Jungels is een sterk renner die kan profiteren van ploegenspel van een sterk DQS-blok. Stybar en Alaphilippe kunnen tegenaanvallen counteren op een aanval van Jungels en zo de rode loper voor hem uitrollen. Als ex-winnaar in Luik en kopman in de Vlaamse voorjaarsklassiekers heeft hij veel troeven om het goed te doen in deze wedstrijd. Ook voor hem geldt dat een aanvallende wedstrijd de beste garantie geeft op succes.


Teuns(30/1): Ook Dylan Teuns is een mooie combinatie tussen een Vlaams klassiek renner die ook in de klimklassiekers uit de voeten kan. Hij heeft alle troeven in handen om op dit terrein mee te spelen. Hij heeft als extra voordeel dat hij snel genoeg is om in een select groepje eerder een afwachtende houding aan te nemen en de wedstrijd in de sprint af te maken.


Conclusie


Er zijn veel favorieten op de eindzege. We kunnen wel 15 namen opnoemen die ons een logische winnaar kunnen opleveren van deze spectaculaire wedstrijd. We pikten er enkele van deze favorieten uit die door de bookmakers volgens ons ondergewaardeerd worden. De wedstrijd zal onvoorspelbaar zijn. Mogelijk komen daardoor andere types in aanmerking die durven de wedstrijd vroegtijdig open te breken en niet zomaar met de favorieten naar de meet rijden. Ook hier stipten we enkele namen aan met Naesen, Küng, Jungels, Teuns en Gilbert als belangrijkste kandidaten. We verwachten een open en spectaculaire wedstrijd!
0 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram

nieuwsbrief