• Herbert Hesters

Een gokje op de Tour

Als men spreekt over sport, zijn weddenschappen nooit veraf. Op een verantwoorde manier is het leuk om een bescheiden bedrag in te zetten op de winnaar van een wielerwedstrijd. Dit zorgt voor wat extra spanning en zorgt voor het, vaak heel kortstondige, gevoel dat je een echte kenner bent.


Ook nu, in dit eigenaardige seizoen, beginnen de weddenschappen weer hier en daar te verschijnen en actueel te worden. We bekeken als voorbeeld de waarderingen voor winst in de Tour de France 2020.

Het zal heel moeilijk zijn voor een renner die niet behoort tot Jumbo-Visma of Team Ineos om de Ronde van Frankrijk dit jaar te winnen.

Dit is en blijft nog altijd mijn uitgangspunt. Het blijft echter complex om de omstandigheden correct in te schatten. Voorbereidingsprogramma’s zullen worden verstoord, de mentale weerbaarheid in deze situatie verschilt van renner tot renner en iedereen ging met een andere basis de crisis in. Een spectaculair en onverwacht verloop blijft daarom altijd mogelijk.


Over het algemeen ga ik echter uit van een propere lei voor iedereen. Er zijn onderbrekingen en obstakels geweest in de voorbereiding, maar de Tour-start is nog drie maanden van ons verwijderd. Ruim voldoende om in vorm te geraken. Uiteindelijk had iedereen een basisconditie na de wintertraining en zou geen enkele potentiële tourwinnaar een onmogelijke achterstand mogen hebben op dit moment.

De sterkte van de twee grootste machtsblokken blijft ook onveranderd en normaal zouden zij de Tour moeten domineren waarna hun tactiek en de individuele sterkte van de renners het verloop zal bepalen.

Het is een zware en veelzijdige Tour, met veel geaccidenteerde ritten en vaak kans op waaiers. Elke rit is op een bepaalde manier verraderlijk. Al in de eerste week hebben we ook ritten met aankomst bergop en zware ritten rond bijvoorbeeld Nice. Goed georganiseerde, ervaren en sterke ploegen zullen in het voordeel zijn. Pas op het einde volgt de enige tijdrit, een klimtijdrit naar Planche des Belles Filles.

Over het algemeen is het dus een ronde voor klimmers, binnen een ervaren en sterke ploeg die de typische moeilijkheden zoals waaiers en valpartijen vlot kan omzeilen. Het is duidelijk dat hier ook geluk een rol speelt, gecombineerd met het feit dat er voor de start nog heel veel kan gebeuren (fysieke ongemakken, problemen met stages, blessures,…).


De Grote 5


Bernal (3,75) is de topfavoriet. Hij zal door Team Ineos zeker naar voor worden geschoven als kandidaat winnaar. Hij is degene die het minst gebaat is bij veel tijdritkilometers om een grote ronde te winnen, wat in deze editie goed uitkomt. Hij is bovendien heel veelzijdig, kan in waaiers rijden, is een sterke klimmer en heeft een uitmuntende ploeg. Begrijpelijk dat hij door de bookmakers als favoriet wordt gezien. Ondanks zijn tourwinst vorig jaar heb ik echter nergens een overduidelijke dominantie gezien om hem op deze afgetekende manier als topfavoriet te zien.


Froome (6,00) wordt vooral door zijn verleden gezien als topfavoriet voor de Tour. Als 4-voudig winnaar is zijn enige doel nog om een 5de keer op het hoogste schavot te staan. De aanwezigheid van 2 sterke(re) ploegmaats moet hem echter zenuwachtig maken en het is nog af te wachten hoe hij herstelt van zijn horrorval in de voorbije Dauphiné. Hij lijkt hierbij terug op het goede pad te zijn, maar is zijn niveau nog hoog genoeg? In zijn voordeel spreekt dat hij op elk terrein het verschil kan maken en verrassend uit de hoek kan komen.


Roglic (6,00) is de coming man als uitdager in de grote rondes. Roglic heeft alles om een subliem palmares op te bouwen, maar mist duidelijk nog wat ervaring om zich perfect voor te bereiden op een grote ronde en daarmee samenhangend om 3 weken top te zijn. Als Roglic optimaal voorbereid aan de start staat eind augustus zal hij moeilijk te verslaan zijn.


Thomas (10,00) is misschien wel de meest onderschatte renner van de 5 belangrijkste uitdagers. De laatste seizoenen telt enkel de Tour voor Thomas. Het was mooi om te zien hoe hij vorig jaar, na een zwaar verstoorde voorbereiding, toch nog als tweede op het eindpodium mocht gaan staan. Zijn winter was nu duidelijk beter en hij vertrekt dit keer niet met een achterstand. Een geprikkelde en gemotiveerde Thomas is kandidaat eindwinnaar.


Dumoulin (15,00) staat ook ondergewaardeerd. Hij blijft een oud-winnaar van een grote ronde en blijft gemotiveerd om zijn levensdoel, winst in de Tour, te bereiken. De gezondheidscrisis viel voor hem op een goed moment om enkele kleine problemen op te lossen. Dumoulin is de renner, van de 5 favorieten, die misschien wel het minst wedstrijdritme nodig heeft om top te zijn. Zijn tweede plaats in de Tour na een tweede plaats in de Giro in 2018 toont ook dat hij een meester is in planning en voorbereiding. Dit zal hem dit seizoen extra van pas komen.


De andere uitdagers


Landa, Pinot, Pogaçar, Buchmann, Quintana, … De lijst van schaduwfavorieten is dit jaar groter dan ooit. Zij zijn zeker mogelijke verrassingen. Toch blijft het moeilijk voor te stellen dat zij de Tour gaan domineren, beter gaan doen in de klassieke ritten dan Jumbo-Visma of Ineos of dat ze in eventuele waaiers, berg- of tijdritten beter gaan presteren dan de alle 5 de topfavorieten van de twee machtsblokken. Ze gaan ongetwijfeld voor de kruiding zorgen tijdens deze Tour, maar op dit moment lijkt het podium halen het hoogst haalbare.

Conclusie


Als iedereen zijn voorbereidingen, inclusief hoogtestages en voorbereidende wedstrijden, goed kan afwerken komt de winnaar van de Ronde van Frankrijk 2020 waarschijnlijk uit het eerder genoemde vijftal. Het is moeilijk om momenteel een hiërarchie aan te brengen binnen deze 5, maar Roglic, Thomas en Dumoulin staan aantrekkelijk gewaardeerd. Beide blokken geven aan dat ze vooral als ploeg de Tour willen winnen en daar kan dit onderschat drietal van profiteren. De mogelijke dominantie van Bernal en eventueel Froome lijkt me in de huidige waarderingen wat overschat waardoor hier kansen liggen voor een lucratief gokje.

  • Facebookpagina
  • Instagram
  • Twitter

nieuwsbrief