• Herbert Hesters

Focussen op groei trekt topjongeren aan bij Sunweb.

Als ik prof zou zijn, zou ik willen opgemerkt worden door Team Sunweb. Hun visie sluit het meest aan bij hetgeen ik van een professionele omgeving verwacht. Er wordt geprobeerd om door innovatie beter te worden in alle aspecten van het wielrennen. Elk detail wordt onder de loep gehouden en geoptimaliseerd.

Van elk teamlid wordt verwacht dat ze deze visie uitdragen en toepassen.

Uiteindelijk is het resultaat dat zoveel mogelijk beheersbare factoren in de voorbereiding van een wedstrijd worden gecontroleerd. Een noodzakelijk iets in een per definitie onvoorspelbare en complexe sport. Tom Dumoulin is een voorbeeld van iemand die in de schoot van de ploeg beter en beter werd tot hij aangaf dat een dergelijke aanpak voor hem te veeleisend werd en hun wegen scheidden.


Het is bij uitstek de manier van aanpak die ervoor zorgt dat jonge talenten onmiddellijk een woordje kunnen meepraten met de grote jongens. Er is een sfeer van professionaliteit die ervoor zorgt dat ook jongeren onmiddellijk op hoog niveau trainen en begeleid worden. De snelle ontbolstering van Marc Hirschi vorig seizoen, die nog onder de radar bleef door de spectaculairdere opkomst van Pogaçar en Evenepoel, is een bewijs van deze stelling. Ook Benoot is dit jaar, bij zijn eerste jaar in de ploeg, duidelijk een beter renner geworden, getuige zijn prestatie in Parijs-Nice.


Bij Sunweb lijkt het mij moeilijk voor te stellen dat renners zich maandenlang overtrainen en anderen weer hun training verwaarlozen of op de dool zijn qua voedingskeuzes. Verhalen die je wel regelmatig hoort bij andere ploegen. Ook nu, in coronatijd, wordt individueel de focus gelegd op het constant verbeteren en de zoektocht naar manieren om toch te evolueren als team, ondanks de beperkende maatregelen.

Deze visie spreekt renners aan. Het is geen toeval dat talentvolle jongeren als Van Wilder, Leknessund, Arensman, Benoot, Gall, Donovan,... Team Sunweb verkiezen boven andere WorldTour ploegen.

Er wordt hen een duidelijk verhaal aangeboden met het vooruitzicht op voortdurende individuele groei en persoonlijke kansen.

Ondertussen heeft Team Sunweb een indrukwekkend team verzameld. Dainese en Kanter worden gezien als toekomstige topsprinters. Hirschi, Eeckhoff, Benoot kunnen uit de voeten in de klassiekers. Van Wilder, Leknessund, Hindley, Gall, Donovan, Arensman, Brenner en Benoot kunnen een woordje meepraten in de zwaardere rittenwedstrijden of, in de toekomst, in de grote rondes. Dan hebben we het nog niet gehad over huidige vaste waardes Matthews, Oomen, Kelderman, Kragh Andersen en Bol die zeker hun laatste woord nog niet hebben gesproken.


Het vertrek van Dumoulin heeft budget vrijgemaakt en de aantrekkingskracht op de jonge garde vergroot. Het geeft een beter vooruitzicht aan de jongeren om in de toekomst niet een groot deel van het seizoen in dienst te moeten rijden van een absolute kopman. Matthews en Kelderman hebben in het verleden, vorig jaar nog, vaak hun schema moeten aanpassen aan Dumoulin en daarmee hun kansen in andere koersen moeten begraven.


Door de visie van Sunweb en het doorselecteren van jongeren zal Team Sunweb altijd een ploeg blijven met een groot verloop qua renners. Dat ze het potentieel hebben om de droom van de ploeg en manager Spekenbrink waar te maken, het ooit winnen van de Ronde van Frankrijk, wordt stilaan wel zichtbaar.

0 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram
  • Twitter

nieuwsbrief