• Herbert Hesters

Gestuit door corona - deel 1 : Harm Vanhoucke

Iedere profrenner wordt geraakt in deze crisistijd, vaak ook financieel. We gingen op zoek naar enkele renners die voor een belangrijk jaar stonden en in het seizoensbegin tekenen gaven van hoogvorm. Net op het moment dat ze einde contract zijn, of iets extra te bewijzen hebben aan hun werkgever, slaat corona toe en kunnen ze hun goede benen of sportieve heropleving niet verzilveren. Vandaag deel 1 met Harm Vanhoucke.


Harm stond in de jeugdrangen bekend als groot talent. In 2017 vormde hij een befaamde Belgische drietand met de betreurde Bjorg Lambrecht en Stef Crass. In meerdere wedstrijden streden ze vooraan mee en vooral Lambrecht en Vanhoucke waren vaak de meerdere van momenteel beloftevolle profs als Sivakov, Knox en Vlasov. Ook Bernal werd geregeld het vuur aan de schenen gelegd.

Hij tekende al vroeg in 2017 een profcontract, als eerste van de drie talenten.

Vanhoucke leverde echter het bewijs dat een overgang naar de profs niet altijd rozengeur en maneschijn is. Waar Bjorg Lambrecht wel geleidelijk zijn weg vond in het profpeloton en zijn resultaten crescendo gingen, kreeg Harm het van in het begin moeilijk. Verschillende fysieke problemen staken de kop op, zoals overtraining tijdens de winter 2017-2018. Een fysiek euvel waar hij moeilijk van hersteld geraakte waardoor het mentale aspect ook begon mee te spelen. Een gebrek aan zelfvertrouwen en hoge verwachtingen van buitenaf zorgden voor een vicieuze cirkel die ervoor zorgde dat positieve resultaten uitbleven.


Het gevolg was dat de eerste twee profjaren grotendeels verloren gingen. In 2019 waren er wel hoopgevende signalen in de Ronde van Turkije en in de Vuelta, die hij vlot uitreed. De weg naar boven werd terug ingezet en Harm leek te profiteren van zijn eerste uitgereden grote ronde.

19 februari 2020. De eerste rit van de Ruta del Sol kent een erg selectief einde. Na enkele selectieve Spaanse hellingen druppelt iedereen individueel binnen. De tijdsverschillen zijn groot. Harm Vanhoucke eindigt als 9de in de omgeving van De La Cruz, Ruben Fernandez, Marc Soler en Tolhoek en net na de absolute toppers. Het goede gevoel na de eendagswedstrijden in Mallorca wordt bevestigd en zorgt voor zowel een fysieke als mentale opsteker.

De Ruta del Sol is voorlopig zijn laatste wedstrijd.

Het is zeker dat hij Lotto-Soudal heeft laten zien dat hij opnieuw mentale rust heeft gevonden en fysiek hogere grenzen kan opzoeken.

Een welgekomen opsteker in een contractjaar. Lotto-Soudal heeft zijn poulain altijd gesteund en zijn sterk seizoensbegin, met eventueel een mooie uitloper in het najaar, zou voldoende moeten zijn om Lotto-Soudal te overtuigen tot een contractverlenging. Het zou een terechte beloning zijn na een moeilijke start in de profrangen. Wij kijken nadien uit naar meer in 2021!

0 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram
  • Twitter

nieuwsbrief