• Herbert Hesters

Gestuit door corona - deel 2 : Aleksandr Vlasov

Iedere profrenner wordt geraakt in deze crisistijd, vaak ook financieel. We gingen op zoek naar enkele renners die voor een belangrijk jaar stonden of in het seizoensbegin tekenen gaven van hoogvorm. Net op het moment dat ze einde contract zijn, of iets extra te bewijzen hebben aan hun werkgever, slaat corona toe en kunnen ze hun goede benen of sportieve heropleving niet verzilveren. Vandaag deel 2 met Aleksandr Vlasov.


Lees ook deel 1 over Harm Vanhoucke


Aleksandr Vlasov werd, als één van de schaarse Russische talenten, verleid om vroeg prof te worden bij Gazprom-Rusvélo. Zonder noemenswaardige adelbrieven debuteerde hij in 2018. Hij deed onmiddellijk van zich spreken met winst in de Giro Ciclistico d'Italia en 4de plaats in de toekomstronde, gewonnen door Pogaçar. Vlasov behaalde deze resultaten dus als prof in de beloftecategorie. In 2019 volgden de eerste resultaten tussen de toppers met onder andere een 3de plaats in de Ronde van Slovenië en een 8ste plaats algemeen in de Ruta del Sol. Hij werd vorig seizoen ook Russisch kampioen.

De meest tot de verbeelding sprekende prestaties leverde hij in de in de Ronde van Oostenrijk, waar hij de zwaarste rit op indrukwekkende wijze won. Ook in de Tour of the Alps was hij dagelijks verwikkeld in de strijd met enkele toppers en werd hij uiteindelijk 10de algemeen. Het was het eerste signaal dat de pezige klimmer snel evolueerde en klaar was voor een stap hogerop. Het leverde hem een contract op bij het Astana van manager Vinokourov.

Dit seizoen begon hij indrukwekkend. In de Tour de la Provence moest hij vooral ploegmaat Lutsenko bijstaan en hem naar een zo hoog mogelijk klassement leiden. Toen hij in deze functie berenwerk verrichtte, reed hij vanaf de kop van het peloton onweerstaanbaar weg en wist hij zo rit 2 op zijn naam te schrijven. Sterke prestaties in de resterende ritten bracht hem naar een 2de plaats in het algemeen klassement, na Quintana en voor kopman Lutsenko. Een eerste topresultaat in een sterkbezet rondje was zo een feit. De opeenvolging van resultaten maakt duidelijk dat Vlasov elk jaar sterker en professioneler wordt zonder terugval.

Het is duidelijk dat Vinokourov grootse plannen heeft met Vlasov. Op termijn moet hij doorgroeien tot de absolute kopman van de formatie. Het is niet toevallig dat M.A. Lopez openlijk aan zijn toekomst twijfelt bij het team. In een financieel moeilijk klimaat zal Vinokourov er niet alles aan doen om Lopez blijvend aan zich te binden als een toekomstige topper, zoals Vlasov, zijn neus aan het venster steekt.

Vlasov staat klaar om de positie van Lopez binnen het team, als kopman voor de zwaardere rittenwedstrijden en de grote rondes, over te nemen.

De eerste weken van dit seizoen hebben laten zien dat hij dergelijke rol wel eens vroeger dan verwacht zou kunnen invullen. Een sterk debuut in een grote ronde, zoals de Giro of de Vuelta, kan hem het laatste duwtje geven om in de hiërarchie te stijgen.

0 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram
  • Twitter

nieuwsbrief