• Herbert Hesters

Gestuit door corona - deel 3 : Sacha Modolo

Iedere profrenner wordt geraakt in deze crisistijd. We gingen op zoek naar enkele renners die voor een belangrijk jaar stonden of in het seizoensbegin tekenen gaven van hoogvorm. Net op het moment dat ze einde contract zijn, of iets extra te bewijzen hebben aan hun werkgever, slaat corona toe en kunnen ze hun goede benen of sportieve heropleving niet verzilveren. Vandaag deel 3 met Sacha Modolo.


Lees ook deel 1 met Harm Vanhoucke.

Lees ook deel 2 met Aleksander Vlasov.


Modolo moet begin januari zowat de meest gemotiveerder renner van het peloton zijn geweest. Na enkele pechjaren en een ontgoochelende passage bij EF Education First was hij op zoek naar eerherstel.


Zijn carrière begon veelbelovend. In 2010 kwam hij door de grote poort bij de profs binnen met een 4de plaats in Milaan-Sanremo. De volgende jaren bleef hij dat topresultaat in een grote klassieker verder najagen. Hij specialiseerde zich in sprints in kleinere rittenwedstrijden of in de moeilijkere massasprints.


Zijn grote successen haalde hij in de Giro, waar hij in 2015 2 ritten wist te winnen. Modolo bleef een vaste klant in de Girosprints, maar het was kenmerkend dat hij vaak net dat extraatje miste om meer overwinningen binnen te halen. Ritzeges in rittenwedstrijden van het kaliber Polen, Kroatië en Zwitserland kwamen wel veelvuldig op zijn palmares. Ook in het Italiaanse najaar liet Modolo vaak een goede vorm zien met verschillende overwinningen door de jaren heen.

In 2017 liet hij opnieuw zijn klassiek potentieel zien met een indrukwekkende 6de plaats in Vlaanderen, naast een top 10 in Gent-Wevelgem.

De lichamelijke problemen die nadien regelmatig opdoken bleken het begin van een lange zoektocht. Uiteindelijk werd de oorzaak gevonden bij de aanwezigheid van enkele schimmelinfecties in zijn darmen. Begin 2020 was Modolo volledig hersteld en Alpecin-Fenix leek beloond te zullen worden voor het gestelde vertrouwen in hun renner.


Toen corona roet in het eten gooide had hij zich al laten zien in de Ronde van Algarve, in de sprint naar Tavira. Hier wist hij Kristoff en Jakobsen te vloeren, maar moest hij zijn meerdere erkennen in Cees Bol.


Vermoedelijk zal het een hele opgave worden om in de pure massasprints een constant hoog niveau te halen en in wedstrijden van het niveau van de Giro de Groenewegens te verslaan. Na een lastige wedstrijd of bij een oplopende sprint is hij wel nog altijd een kandidaat voor het podium of meer. Op 32-jarige leeftijd is het ook te verwachten dat de explosiviteit en de snelheid net dat tikkeltje verder zal afnemen. Dit opent perspectieven in de zwaardere klassiekers in onze contreien.

In dat opzicht was het aantrekken van Modolo een meesterzet van Alpecin-Fenix die in het eerste seizoen al zijn vruchten zou afwerpen.

Als hij niet voor eigen kans zal gaan zal hij alleszins een waardevolle bondgenoot zijn voor Van der Poel.
0 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram
  • Twitter

nieuwsbrief