• Herbert Hesters

Milaan-Sanremo 2020 : een eerste beoordeling van de favorieten

Het eerste monument van 2020 komt eraan! Een week na de Strade Bianche wordt op 8 augustus Milaan-Sanremo gereden. Enkele dagen voor de start zullen we een uitgebreide voorbeschouwing publiceren met een bespreking in detail van de verschillende favorieten. Nu belichten we al het mogelijk verloop van de wedstrijd en nemen we een kijkje bij de waarderingen van de bookmakers, anderhalve maand voor de start van de wedstrijd.


Milaan-Sanremo is altijd een zenuwslopende wedstrijd . De belangrijkste vraag is steeds of de wedstrijd wordt beslist in een sprint van een uitgedund peloton of door een ultieme aanval van een favoriet of een select groepje vanop de Poggio. De Poggio is door zijn ligging in de laatste 10 km altijd de scherprechter en zorgt voor een explosieve ontknoping. De laatste drie seizoenen werd steeds het laatste scenario gevolgd en werden de sprinters verschalkt door Alaphilippe(2019), Nibali(2018) en Kwiatkowski(2017).


Vooral vorig jaar kantelde heel duidelijk in het voordeel van de aanvallers. Getuige onderstaande korte samenvatting van de wedstrijd:

De wedstrijd van vorig jaar zou wel eens een handboek kunnen zijn voor aanvallers die de manier bevat om de beklimming van de Poggio in de toekomst aan te pakken. De selectie werd al snel gemaakt en de helpers van de sprinters werden vroeg onder druk gezet. Dit is ook nodig op een relatief gemakkelijke helling als de Poggio. Het is één van de factoren die de wedstrijd opnieuw in het voordeel van de aanvallers zou kunnen doen kantelen.


Een ander teken aan de wand voor de sprinters is dat complete sprinters als Ackerman en Viviani aangeven dat Milaan-Sanremo na de lockdown-maatregelen te vroeg komt op het seizoen (Viviani) of zelfs helemaal niet als seizoensdoel wordt gesteld (Ackermann). Geraken andere sprinters wel voldoende in vorm?


De factor Gilbert kan ook meespelen. De kopman van Lotto-Soudal is fanatiek op zoek naar de zege in het enige monument dat hij nog niet won. Hij heeft een zware en slopende wedstrijd nodig en zal niet twijfelen om snel de debatten te openen op de Poggio. De verschuiving van Milaan-Sanremo naar augustus is een voordeel voor hem en hij wordt al gemeld in goede vorm.


De plaats op de kalender en het tijdstip waarop de wedstrijd wordt gereden worden bepalende factoren. Minder dan een maand later start de Tour en zowel de sprinters die in Frankrijk starten (Nizzolo, Kristoff, Ewan, Bennett...) als de explosievere types (Alaphilippe, Naessen, Van Aert, Van der Poel, ...) zullen dicht tegen hun topvorm zitten. Ook de warmere weersomstandigheden kunnen de wedstrijd mee bepalen.


Veel van de explosieve types worden ook al in goede vorm gemeld. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Oliver Naesen, die al sprak van een voordeel voor Belgen en Nederlanders na de soepele lockdown-maatregelen bij ons. Ook Mohorič moest op de ultieme beklimming van het Sloveens kampioenschap weinig toegeven op toppers Roglič en Pogačar. Kwiatkowski heeft ook al aangegeven dat hij vanaf begin augustus mee wil spelen en zal zijn training hieraan hebben aangepast. De situatie van Gilbert werd eerder al besproken.


Conclusie


Het zal opnieuw een moeilijke opdracht worden worden om het wedstrijdverloop correct in te schatten. Wij rekenen toch op een meer dan gewone selectie en een kleine groep of een individu die naar de finish rijdt op de Via Roma. De waarderingen bij de bookmakers verraden dit ook:

Sagan is in beide scenario's een kanshebber en wordt gezien als de meest logische keuze, gevolgd door de snelste "punchers" Alaphilippe en Van der Poel. Gilbert staat ook hoog op de lijst door zijn goede vorm en focus op de wedstrijd. Nadien volgen de sprinters die de Poggio kunnen verwerken met Ewan, Bennet en Nizzolo als top 3. Zij zijn een goede B-optie als toch niemand weggeraakt in de finale.

Van Aert, Mohorič , Kwiatkowski, Van Avermaet, Lutsenko, Naesen en Stuyven zijn de meer klassieke types die kunnen profiteren van een eventueel verloop zoals vorig jaar. Ze zijn allemaal niet traag en kunnen in een goede dag wegrijden of tactisch profiteren.


Van Aert, Mohorič , Kwiatkowski en Naesen zijn in ons verwachte wedstrijdverloop goede kandidaten om een gokje te plaatsen met een mooie return. De grootste favoriet in dat geval lijkt ons echter Van der Poel die ook duidelijk als kanshebber wordt gezien. Over de vorm van Alaphilippe bestaat iets meer twijfel na een moeizaam seizoensbegin. Duidelijk ondergewaardeerde renners in bovenstaande ranglijst zijn Mike Teunissen die aan 100 tegen 1 noteert en Simon Clarke aan 200 tegen 1. Vooral Simon Clarke was vorig jaar één van de sterkste elementen op de Poggio en wordt te zwaar onderschat.

Milaan-Sanremo biedt dit jaar dus heel wat kansen om wielerkennis en research te verzilveren. Tegelijkertijd zijn er meer dan een handvol kandidaten en kunnen we voorlopig nog geen enkel scenario uitsluiten. Het valt te hopen dat tegen begin augustus al enkele vraagtekens zijn uitgegomd!


  • Facebookpagina
  • Instagram
  • Twitter

nieuwsbrief