• Jan Wolput

Onze "Gouden Klassiekers" ploeg voor de Strade


Van alle speeldagen in de Gouden Klassiekers is deze van de Strade misschien wel diegene met de

best gestoffeerde startlijst. Van Tourwinnaar Pogacar over wereldkampioen Alaphilippe tot winnaar

van de Omloop het Nieuwsblad Ballerini. Allemaal doen ze een gooi naar de zege. Het is een mooie mix tussen klassieke types, puncheurs en klimmers. Ik ben al jaren een verwoed deelnemer aan de Gouden Klassiekers. Hieronder zie je mijn selectie en hoe deze tot stand is gekomen.Kiezen is verliezen.


Van Aert en van der Poel 38 miljoen, Alaphilippe 37 miljoen. Alle drie zijn ze heel duur, maar toch halen ze allemaal mijn team. Gewoonweg omdat ik niet zou weten wie ik moet opofferen. Ze hebben elk op hun manier getoond klaar te zijn voor zaterdag. Ze kunnen allen deze koers perfect aan en zijn nu ook éénmaal de beste drie renners in dit werk.

Nadelig gevolg van deze keuze is dat er al 113 van de beschikbare 275 miljoen zijn besteed. Wie bij mij ook altijd de selectie haalt is Jakub Fuglsang. De Deen kost 32 miljoen, maar is een betrouwbare pion. Bij zijn vorige drie deelnames werd hij respectievelijk tweede, vijfde en elfde. Hij is ook de absolute kopman bij zijn team Astana. Met Gorka Izagirre en Alex Aranburu beschikt hij over twee mannen die een eindje mee moeten kunnen.

Door de keuze voor Fuglsang is er geen ruimte meer voor toppers als Pogacar, Kwiatkowski en Van Avermaet. Tourwinnaar Pogacar won recent nog de UAE-tour. Hij is dus in vorm en kan een goede keuze zijn voor jouw team. Kwiatkowski won de Strade al twee keer (2014 en 2017) ,eindigde tweede in de eindstand van de Ster van Bessèges, maar kwam afgelopen woensdag lelijk ten val in de Trofeo Laiguelia. Die val zorgt er voor dat hij mijn selectie niet haalt. Zijn ploegmaat Tom Pidcock mag dan weer niet ontbreken. Hij toonde tijdens het openingsweekend dat hij klaar is voor een koers die hem op papier als gegoten moet liggen.

Ook al haalde Greg Van Avermaet al 8-maal de top-10 in de Strade, hij valt toch net buiten mijn team. Zijn openingsweekend was degelijk, maar het flitsende ontbrak. Mijn vrees is dat hij tegen de echte toppers tekort gaat schieten. Dan is Zdenek Stybar een betere optie. Hij maakt deel uit van het sterke blok Deceuninck-Quick Step en eindigde bij elk van zijn zeven deelnames in de top-7, met de zege in 2015 als hoogtepunt. Met ondermeer ook Almeida, Serry en man-in-vorm Ballerini zijn er meerdere mannen van de Wolfpack die je in jouw selectie kan opnemen.

Er zijn nog heel wat interessante mannen waarvan het budget tussen de 20 en de 30 miljoen ligt. Eén

van die mannen is Romain Bardet. De Fransman heeft de hoop op een Tourzege definitief opgeborgen en wil voor zijn nieuwe team DSM scoren in de klassiekers. Bij zijn enige passage op witte wegen werd hij tweede (2018) dus het parcours schrikt hem zeker niet af. Ook Tim Wellens kan een goed rapport voorleggen want in zijn twee deelnames eindigde hij derde en tiende. De Limburger kon echter niet overtuigen tijdens het openingsweekend en valt zo, net als Bardet, uit mijn team. Jammer genoeg is er ook geen ruimte voor de nummers 2 en 4 van afgelopen jaar, Davide Formolo en Alberto Bettiol. Naar mijn gevoel werden beiden vorig jaar gediend door het warme weer. Hierdoor werd het toch een speciale editie.


Als je ze toch speelt is dat uiteraard een te verantwoorden keuze. Uiteindelijk viel mijn oog op mannen in vorm Egan Bernal en Bauke Mollema. Ex-tourwinnaar Bernal lijkt dit jaar de juiste drive opnieuw gevonden te hebben en de Colombiaan straalt ook weer koersplezier uit. Omdat het voor hem de eerste passage op grindwegen is en hij bij INEOS ook rekening moet houden met Pidcock en Kwiatkowski, ga ik voor de Nederlander. Die is dit seizoen voortvarend gestart en pakte al 2 overwinningen. Met Gianlucca Brambilla, rit- en eindwinaar in de Tour des Alpes, beschikt hij ook over een zeer goede ploegmaat.


Welke mannen van de tweede rij kunnen verrassen?


In de categorie van 10 tot 20 miljoen kan je volgens mij niet om Valentin Madouas heen. Als 21-jarig mannetje werd hij al 20 ste bij zijn eerste deelname (2018). Sindsdien heeft de Fransman al enkele mooie ereplaatsen verzameld in klassiekers, op alle terreinen. Hij werd zo al eens 8 ste in de Amstel Goldrace, 11 de in de Waalse Pijl en werd afgelopen najaar verrassend 14 de in Vlaanderens Mooiste. Hij begon, net als heel wat ploeggenoten bij Groupama-FDJ, bijzonder gretig aan het seizoen. Twee mannen die “slechts” 11 miljoen kosten en ook een plekje in mijn team kunnen bemachtigen zijn Michael Gogl en Brent Bookwalter. Die laatste eindigde al 4-maal bij de eerste 26 met als uitschieter een 7 de plek afgelopen editie. Bij Team Bike-exchange kan hij rekenen op de steun van Simon Yates, die hier zijn seizoen begint. Michael Gogl pakte vorig seizoen de 9 de plaats en was afgelopen zaterdag ook mee in de elitegroep die wegreed op de Molenberg. Hij moet dus

wel over een stel goede benen beschikken.

Heeft u zelf nog budget over, dan zijn er nog genoeg goede keuzes voor handen. Simon Clarke, ploegmaat van Gogl, reed al eens een keer top-10 en met een 5de plaats in de Drome Classic van afgelopen zondag heeft hij ook bewezen dat hij klaar is voor zaterdag. Bora Hansgrohe vaardigt met Patrick Konrad en Emanuel Buchmann twee ronderenners af. Voor beiden is het hun eerste passage op de grindwegen dus is het wel wat afwachten wat dit gaat geven. Diego Rosa pakte al wel twee top-10 plaatsen mee in Siena. Hij is dan ook de absolute kopman bij Arkéa-Samsic.

We spraken al over de sterke ploeggenoten van Julian Alaphilippe, maar ook Mathieu van der Poel heeft 2 ploegmaats die in zijn schaduw een mooie uitslag kunnen behalen. Peter Vakoc behaalde in 2016 al een mooie vijfde plaats. Afgelopen zondag finishte hij nog 10 de in de Drome Classic. Dan heeft Gianni Vermeersch minder geluk gehad in zijn voorbereiding . Hij verliet samen met de rest van zijn team de UAE-Tour al na één etappe, maar in die etappe oogde hij wel sterk. Als veldrijder vindt hij ook een parcours dat zijn hartje sneller doet slaan. Verder kan u ook een gokje wagen op ex-mountainbiker Hermann Pernsteiner of op de Let Toms Skujins.


Welke goedkope mannen kunnen de dark horse zijn?


Nog enkele plaatsjes vacant en nog maar weinig budget over? Dan geef ik hier enkele tips. Voor 8 miljoen kan u Lorenzo Rota kiezen. Deze 25-jarige Italiaan uit het Intermarché-Wanty-Gobert team reed al enkele mooie ereplaatsen bij elkaar in dit prille wielerjaar. Na de coronabreak liet hij zich al op een positieve manier opmerken tijdens Milaan-Sanremo (28 ste ) en de Ronde van Lombardije(18 de ). Wie ook interessant kan zijn is Tobias Foss. De 23-jarige Noor kan de hoogtemeters goed aan en kan misschien ook nog wel eens extra punten scoren als ploegmaat van Wout Van Aert. En dat kan voor iemand van 9 miljoen wel eens interessant zijn.

Nog goedkoper is Simon Carr van EF-Education. De 22-jarige Brit won vorig seizoen , als stagiair bij NIPPO DELKO , met de Prueba Villafranca-Ordiziako Klasika meteen een profkoers. Hij reed dit seizoen al enkele Franse koersen en deed het daar meer dan behoorlijk. Wat meer opviel was de prestatie van Luxemburgs kampioen Kevin Geniets. Hij maakte tijdens de Omloop het Nieuwsblad, samen met Tom Pidcock, de sprong naar de kopgroep die ontstaan was op de Molenberg. Nadat ze op de Muur van Geraardsbergen werden gegrepen, veranderde hij het geweer van schouder en reed hij in dienst van Jake Stewart. Na zijn lead-out in de sprint had hij nog genoeg krachten over om zelf naar de negende plaats te sprinten. In een ver verleden was hij ook nog actief als veldrijder dus hij zal ook wel uitkijken naar deze wedstrijd.

Simon Pellaud is de voorlaatste naam uit mijn selectie. Deze Zwitser komt uit voor Androni Giocattoli. Laat dit nu net één van die ploegen zijn die absoluut in de vlucht van de dag wil zitten. Ik gok er op dat Pellaud één van die vroege vluchters gaat zijn en vanuit de vlucht misschien nog wat punten kan gaan sprokkelen. De laatste plaats wordt ingenomen door Ben Zwiehoff. Deze Duitser werd onlangs 27 jaar, maar is pas sinds juli vorig jaar actief als wegrenner. Hij mag namens Bora-Hansgrohe zijn kans gaan.


Ziehier mijn definitieve team voor zaterdag :

Veel geluk met jullie selecties!
0 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram

nieuwsbrief