• Herbert Hesters

Quo vadis - Deel 1 : Gianni Moscon

Soms staat een renner op een kruispunt. Komt hij terug op niveau na een mindere periode, wordt hij nog de oude na een slepende ziekte of na enkele mindere jaren? In deze miniserie bekijken we enkele renners die voor dergelijke belangrijke momenten staan, bepalend voor hun verdere carrière. Vandaag: Gianni Moscon.


Er zijn verschillende adjectieven te plakken op Gianni Moscon. Hem veelbesproken noemen is een understatement. Een waanzinnig talent is hij zeker. Hoe kan je anders iemand beschrijven die op jonge leeftijd top 5 kan rijden in zowel Lombardije als Parijs - Roubaix? Iemand die kan uitblinken op steile aankomsten , op de kasseien van het Noorden, maar die ook in het tijdrijden wereldtop is in zijn beste dagen?


Na succesvol de jeugdreeksen doorlopen te hebben debuteerde hij onmiddellijk met een klinkende zege in de Arctic Race of Norway. De toon was gezet en de verwachtingen waren hooggespannen. Hij loste deze ook onmiddellijk in. Een 5de plaats in Parijs-Roubaix, 3de in de Ronde van Lombardije, nationaal kampioen tijdrijden, 6de plaats op het WK tijdrijden ... Het zijn slechts enkele van zijn resultaten waarmee hij in 2017 zijn veelzijdigheid etaleerde. 2018 was dan weer een middelmatig jaar waar hij enkel in het najaar terug boven water kwam met winst in de Ronde van Guangxi en een 5de plaats op het WK. Nadien volgde weer een dip en een 4de plaats op het WK vorig jaar was het enige lichtpunt in een teleurstellend seizoen.Tot zover zijn sportieve prestaties. Moscon komt inderdaad ook vaak op andere manieren in het nieuws. Opstootjes in de wedstrijd, diskwalificaties omwille van verschillende redenen, vechtpartijen op en naast de fiets, beschuldigingen van racisme van collega's, ... zijn slechts enkele voorbeelden. Begin dit seizoen werd hij nog gediskwalificeerd in Kuurne - Brussel - Kuurne omdat hij na een valpartij een fiets van een collega weggooide uit frustratie.


Het schetst een dubbel beeld van Moscon.

Hij is geniaal als atleet, maar ook woelig op en naast de fiets.

Het heeft zijn carrière grotendeels bepaald. Hij heeft zonder meer de publieke opinie tegen en ook onder collega's wordt hij vaak gemeden en geviseerd. Elke actie wordt onder een vergrootglas gelegd, wat de druk nog vergroot.


Toch blijft Moscon het vertrouwen genieten van Team Ineos. Dit kan enkel betekenen dat ze volop geloven in de kwaliteiten van Moscon, ondanks de terugkerende negatieve publiciteit en de regelmatige diskwalificaties en sancties. Dit geloof is er bij de wielervolger niet meer. Bij een kleinschalig onderzoek bleek dat slechts 20% van de ondervraagde wielerliefhebbers gelooft in een terugkeer van Moscon op zijn oude, beloftevolle niveau.


De resterende drie maanden van het seizoen worden belangrijk. Hij gaat geen grote ronde rijden en zich volledig focussen op de klassiekers. Dit heeft deels te maken met het feit dat ook Team Ineos hem niet altijd onder controle heeft. Een nieuwe diskwalificatie tijdens de Tour, zoals in 2018, kunnen ze missen als kiespijn en zullen ze niet riskeren. In ruil mag hij één van de teamleiders zijn tijdens de klassiekers.


Het zijn belangrijke maanden voor Moscon. Tijdens het seizoensbegin gaf hij al positieve signalen af en was hij actief en op niveau tijdens de wedstrijden. Een verderzetting lijkt nodig om Team Ineos te overtuigen dat al hun inspanningen en vertrouwen niet voor niets zijn geweest.

Het is nu of nooit voor Moscon.

Enkel met positieve resultaten en glimpen van zijn supertalent kan hij het management overtuigen dat hij een toekomst heeft bij het team en als professioneel topatleet. Het is nog niet te laat!

0 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram
  • Twitter

nieuwsbrief