• Herbert Hesters

Quo Vadis deel 2 - Esteban Chaves

Esteban Chaves is in augustus, bij de start van de Tour, medekopman voor Mitchelton-Scott. Er rommelt heel wat in de ploeg, maar Chaves werd, ondanks de vele pech en blessures, steeds gesteund door het team. Stilaan komt het moment dat de 30-jarige Colombiaan weer moet antwoorden met de pedalen om zijn status als klassementsleider te bevestigen.


Chaves kwam in het peloton bij het latere Team Colombia. Een aantrekkelijk samenraapsel van vele Colombiaanse talenten waar de Worldtourploegen jaarlijks de beste elementen weghaalden. Door het succes van Nairo Quintana was het pad geëffend en was elk team op zoek naar "zijn" Colombiaan. 2013 was het laatste jaar bij deze ploeg.

Carrière


Hij had de wielerwereld al overtuigd door zijn ritzege en derde plaats in het algemeen klassement in de Ronde van Burgos 2012. Daar versloeg hij getalenteerde profs als Landa, Gesink, Henao en Anton op 22-jarige leeftijd.

Begin 2013 sloeg het noodlot toe en viel hij zwaar in de seizoensopener op Italiaanse bodem, de Trofeo Laigueglia. Hij moest een jaar lang revalideren om terug een degelijk niveau te halen. Mitchelton-Scott nam het risico en bood hem een contract aan in de veronderstelling dat hij volledig zou herstellen.

2014 bewees hun gelijk met een emotionele ritzege in de Ronde van Zwitserland, op het hoogste niveau.

Chaves was gelanceerd en in 2015 droeg hij een week de rode leiderstrui in de Vuelta om uiteindelijk 5de eindigen in het algemeen klassement.

2016 was zijn doorbraak als wereldtopper met twee podiums in Giro en Vuelta.

Hij bewees bovendien zijn klassiek talent met de overwinning in de Ronde van Lombardije.

2017 viel, na een sterke start, grotendeels in het water door verschillende blessures.

Ook 2018 bracht weinig goeds. Hij startte sterk in de Ronde van Italië en won een rit. Na de eerste week deemsterde hij volledig weg en de rest van de Giro werd een lijdensweg. Het was een extra tegenslag voor de ploeg dat Simon Yates het roze niet kon vasthouden tot in Milaan.

Na de Giro kwam hij niet meer in actie en werd een besmetting met het Epstein-Barr virus vastgesteld.


Ups en downs


Sindsdien werd Chaves nooit meer de oude. Zijn problemen werden vorig jaar nog wat gecamoufleerd door een nieuwe ritzege in de Ronde van Italië. De realiteit is dat het allemaal weinig flitsend was en hij deze overwinning ook enkel haalde door een mechanisch defect bij medevluchter Vendrame.

In de wanhopige zoektocht naar zijn vroegere vorm lijkt Chaves ook teveel hooi op zijn vork te nemen.

Hij reed opnieuw bijna 80 koersdagen en twee grote rondes in 2019 in een jaar dat eigenlijk zou moeten dienen om zich terug op de rails te zetten.


De start van 2020 doet wel het beste vermoeden. Hij reed op een degelijk niveau mee met de subtop in de Ronde van Colombië en eindigde 7de in het algemeen klassement.


Conclusie


Sinds 2016 liet Chaves nooit meer flitsen van zijn absolute wereldklasse zien. Toch blijft Mitchelton-Scott hem zien als kopman voor de grote rondes. Nu er, door topploegen, gepraat wordt met de gebroeders Yates over een transfer, zou een heropstanding van Chaves goed zijn voor de ploeg.

Chaves krijgt zoveel krediet bij de ploeg omdat hij zich steeds schikte in een eventuele helpersrol. Hij is een voorbeeld van zeldzame "clubliefde" in het wielrennen. Zo barstte Chaves in tranen uit toen ploegmaat Simon Yates de roze leiderstrui verloor in de Giro van 2016. Ook publicitair is hij een dankbaar product, altijd goedlachs en positief.

De Tour van 2020 wordt een beslissend moment in zijn carrière. Hier zal beslist worden of Chaves nog steeds aanspraak kan maken op het leiderschap in een World Tour team en of hij überhaupt nog op zijn oude niveau kan terugkeren. De echte wielerliefhebbers en de ploeg wachten in spanning september af!


Lees ook Quo Vadis deel 1 : Gianni Moscon

0 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram

nieuwsbrief