• Herbert Hesters

#TDF2020 bij Sunweb : het Matthews mysterie

Team Sunweb komt met een atypische selectie op de proppen voor de Giro en de Tour. De meeste ploegen hebben de reflex om hun beste kaarten uit te spelen in de Tour en de Giro zwakker te bezetten. Sunweb kiest voor een sterkere ploeg in Italië. Het lijkt initieel een verstandige beslissing, maar speelt er meer mee?


Dit zijn de 8 namen op papier voor de Tour:

 • Søren Kragh Andersen

 • Nikias Arndt

 • Tiesj Benoot

 • Cees Bol

 • Marc Hirschi

 • Joris Nieuwenhuis

 • Jasha Sütterlin

 • Nicholas Roche


Individuele beoordeling selectie


Kragh Andersen, Benoot, Hirschi en Bol kunnen gezien worden als grootste kanshebbers op een ritzege. Vooral Benoot gaat mogelijkheden krijgen als hij, zoals gezegd, besluit om zich niet op het klassement te richten. Indien hij ongevaarlijk is voor het geel kan hij in een ontsnapping in een klassieke rit of een bergrit de te kloppen man zijn.


Bol kan zich richten op de strijd met de topsprinters in de Tour genre Viviani, Bennett, Ewan en Sagan. Hij heeft al bewezen in kleinere wedstrijden dat hij de snelheid heeft om toppers als Fabio Jakobsen voor te blijven. Wie weet valt alles in de juiste plooi en kan hij ook in de Tour scoren. De kansen op succes zijn relatief beperkt voor de pure sprinters en Bol moet nog kennismaken met de hectiek van de sprints in de Tour. Mogelijk betaalt hij hier nog wat leergeld. In een normaal jaar was de Giro een logischere keuze geweest. De sprints zijn daar minder zwaar bezet en vaak zijn er in Italië ook meer sprints die bij de kwaliteiten van Bol passen. Door de overlapping van zijn hoofddoel dit seizoen, de klassiekers, met de Giro vormt dit programma een mooi compromis.


Hij krijgt Kragh Andersen, Arndt, Nieuwenhuis en Sütterlin mee in steun om ervoor te zorgen dat hij in goede positie aan de sprints kan beginnen.

De selecties van Kragh Andersen en Nieuwenhuis kunnen ook gezien worden als deel van hun ideale voorbereiding op de klassiekers in oktober.

Ook voor Benoot en Hirschi is de Tour de ideale voorbereiding op de klassiekers nadien.

Roche is de ouderdomsdeken binnen de ploeg en kan zijn ervaring delen met de jeugd of zelf zijn kans wagen in een overgangsrit. Binnen de seizoensopbouw komt Roche altijd beter tot zijn recht later op het seizoen waardoor het twijfelachtig is of we hem echt veel in beeld gaan zien.

Alles beschouwd is de selectie van Team Sunweb van een degelijk niveau. Niemand richt zich op het klassement, maar verschillende renners kunnen gaan voor op ritwinst. Ze zullen aanwezig zijn in vlakke, klassieke en bergritten en presenteren een kansrijke vrijbuitersploeg.


De ideale ploeg voor de Tour?


Het is interessant om de selectie van de Giro hier tegenover te plaatsen en verschillende keuzes af te wegen. Kelderman en Oomen zijn daar de kopmannen voor het klassement, met talenten Hamilton en Hindley in steun. De selectie van Kelderman is logisch. De Giro past perfect bij hem en geeft kansen om top 5 of beter in het algemeen klassement te rijden. Hij kan zo ook combineren met de Ronde van Polen en de Tirreno en rijdt een voor hem ideaal programma.

De selectie van Oomen voor de Giro is minder logisch. Door de afwezigheid van een kopman voor het klassement in de Tour had een selectie van Oomen een leemte kunnen invullen. Er zijn ook weinig tijdritkilometers en relatief weinig bergen boven de 2000 meter. Dit zijn allemaal positieve punten voor Oomen. Een selectie voor de Tour had Team Sunweb wat extra aanwezigheid kunnen geven bij de zwaarste ritten daar. Mogelijk speelt het vertrek van Oomen aan het eind van het seizoen mee en wordt er onterecht minder rekening gehouden met hem. Niet alleen ten koste van Oomen zelf, maar ook van Team Sunweb.


Wat met Matthews?


De niet-selectie van Matthews voor de Tour is moeilijker te begrijpen.

Matthews was vanaf het begin van het seizoen één van de vooruitgeschoven pionnen in de Vlaamse klassiekers en leek, in samenwerking met de ploeg, eindelijk een duidelijke keuze gemaakt te hebben in zijn programma. Bovendien lijkt het parcours van de Tour, met weinig sprints zuiver op snelheid, voor hem gemaakt en achtte ik hem in staat om mee te strijden voor het groen. Sagan komt ook vermoeid uit de Giro waardoor er extra mogelijkheden zijn.

Door deze keuze is het rijden van de Vlaamse klassiekers uitgesloten. Nochtans is Matthews een ideale tactische aanvulling op Benoot en heeft hij al bewezen dat hij zonder veel specifieke voorbereiding top 10 kan rijden in topklassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen. Hij heeft daar de ervaring en het koersinzicht en kan minstens een semi-klassieker winnen. Matthews rijdt niet veel wedstrijden, maar ontgoochelt zelden of nooit in zijn doelen.Het is moeilijk te begrijpen dat Team Sunweb op dergelijke manier zijn eigen opties op twee belangrijke domeinen devalueert.

Het zal waarschijnlijk uitgelegd worden door de ploeg dat men op die manier ook sprints kan winnen in de Giro. Matthews wordt in de Giro echter geconfronteerd met een sterker sprintersveld en minder ritten die hem passen.

Ondanks zijn nog lopende contract voor een jaar lijkt het alsof Matthews op die manier naar de uitgang wordt geduwd . Mogelijk staat Team Sunweb te popelen om zich 100 % te richten op de jonge talenten die het team op termijn de winst in de grote rondes moeten opleveren. Het is twijfelachtig of dit de goede manier is. Vooral Matthews, maar ook Kelderman en Oomen, kunnen de jongeren nog veel bijbrengen en in tussentijd de nodige resultaten brengen voor het team.


Vooral communicatief is het nodig om het één en ander te herbekijken. Het is teken van slecht management van het eigen kapitaal als dergelijke beslissingen niet in samenspraak met de renners en de trainer worden afgewogen en besproken. Matthews is één van de kopmannen van het team en krijgt het nieuws op hetzelfde tijdstip, zonder overleg met het management, te horen als u en ik. Een eerlijk en open gesprek over de toekomst, met alle partijen, kan de plannen voor de betrokkenen nadien perfect kaderen. Het zorgt er ook voor dat iedereen gemotiveerd blijft voor de rest van de verbintenis. Dit geldt zeker als beslist wordt om niet verder te gaan met mekaar. De drempel om met elkaar, online in meeting, te overleggen zou de laatste maanden toch verlaagd moeten zijn?

 • Facebookpagina
 • Instagram
 • Twitter

nieuwsbrief