• Herbert Hesters

#TDF2020 Trek-Segafredo : Nog niet gedacht aan opvolging


Eind juni maakte Trek-Segafredo, de ploeg van Jasper Stuyven, de selectie bekend voor de aankomende Tour. Er wordt een stevige ploeg gepresenteerd met mogelijkheden op verschillende terreinen. De samenstelling van de ploeg toont ook aan dat Trek-Segafredo al werk had moeten maken van de opvolging van Nibali, Porte en Mollema.


De selectie bestaat uit : Niklas Eg, Kenny Elissonde, Alex Kirsch, Bauke Mollema, Mads Pedersen, Richie Porte, Toms Skujiņš, Jasper Stuyven en Edward Theuns. Van de 9 voorgeslecteerden zal nog 1 renner moeten afhaken voor de start. Toch lijken er al enkele zekerheden.


Kopmannen klassement


Porte en Mollema worden aangekondigd als renners die een hoge eindklassering zullen nastreven.

De concurrentie zal moordend zijn en weinigen zullen Porte vooraf veel kansen geven om pakweg het podium te bereiken. Het is voor Porte een voordeel dat de aanloop naar de Tour kort is. In het verleden reed hij vaak meer wedstrijden dan de concurrentie in de voorbereiding en waren die wedstrijden een doel op zich. In de Tour Down Under, in januari, was hij ook elk seizoen al in heel goede conditie terwijl concurrenten rustig aan het opbouwen waren en energie spaarden.

Vorig jaar was extreem mager qua resultaten en het gevaar van ziekte, blessures en valpartijen loert bij Porte altijd om de hoek.

Meer en meer bereiken ons ook berichten dat het het voor Porte moeilijker is om zichzelf te blijven motiveren om 100% als prof te leven. Weinigen zullen daarom geld durven inzetten op een dominante prestatie in september. Met deze tegenstand lijkt een plaats in het algemeen klassement tussen 8 en 15 een realistisch doel.

Mollema zal aan de zijde van Porte voor een goede eindklassering gaan. Vaak heeft Bauke weinig wedstrijden nodig om in vorm te geraken. Een goede prestatie in september behoort dus tot de mogelijkheden. Mollema reed vorig jaar één van zijn beste seizoenen en werd 5de in de Giro naast winst in Lombardije en ereplaatsen in andere klassiekers. De hoge klassering in de Giro mag wel niet verblinden.

In dit deelnemersveld is een lage top 10 klassering het hoogst haalbare.

We kunnen ons dan de eeuwige vraag stellen of het niet beter zou zijn om het klassement te laten varen en zich volledig te richten op een mooie ritzege.


Klassieke - en bergondersteuning


Edward Theuns, Mads Pedersen, Kirsch en Jasper Stuyven vormen de klassieke kern van de ploeg. Een selectie is voor hen niet alleen belangrijk met als doel om in Frankrijk een resultaat te behalen. Het betekent ook de ideale voorbereiding op de klassiekers die later volgen. Vooral Stuyven heeft in het korte voorseizoen al laten zien een stap voorwaarts te hebben gezet. Hij zal in sommige ritten zijn kans mogen gaan en kan met zijn spurt veel situaties in zijn voordeel beslechten. Stuyven en Pedersen lijken zeker van hun stek gezien hun status binnen de ploeg. Theuns zal waarschijnlijk langer op zekerheid moeten wachten en ligt in de weegschaal met Eg, Kirsch, Skujiņš en Elissonde.


Eg, Skujiņš en Elissonde kunnen beide kopmannen bijstaan in het hooggebergte. Alhoewel ze allemaal al flitsen van talent hebben laten zien, zijn het niet de meest stabiele helpers. Hun vorm in de voorbereidingswedstrijden, een blessure of tactische overwegingen binnen de ploeg zullen bepalen wie van bovengenoemd viertal andere doelen kan uitkiezen.


Conclusie


Er staan vraagtekens achter de klassmentsambities van beide kopmannen. Voor hen geldt dat hun beste jaren om een klassement na te streven, in een sterkbezette Tour, gepasseerd lijken te zijn. Een plaats tussen 8-15 ligt wel binnen handbereik.

Zichtbaarheid in de Tour kan daarom sneller komen van een klassiek renner als Stuyven die enkele kansen zal krijgen om zijn langverwachte ritzege in de Tour te behalen. Hij kan zich zo ook klaarstomen voor een succesvolle verderzetting van zijn klassieke campagne.

Trek-Segafredo heeft dringend nood aan verjonging en een nieuw plan op lange termijn. Een eerder afscheid van Porte had deze wissel van de macht al kunnen voorbereiden en had de nodige budgettaire ademruimte gegeven.

0 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram

nieuwsbrief