• Herbert Hesters

#TDF2020 UAE : Aru en Kristoff in schaduw van Pogačar

De belangrijkste wedstrijd van het jaar start binnen twee maanden. In deze bijzondere periode is het extra belangrijk om snel duidelijkheid te geven over de selecties. Zo kunnen de renners zich heel specifiek toeleggen op de Tour. Vandaag bespreken we de samenstelling van UAE, de ploeg van de piepjonge revelatie van vorig seizoen, Pogačar.


De ploeg lijkt zich op te splitsen in twee subgroepen. We hebben een groep rond sprinter Kristoff en een groep rond klassementsleider Pogačar.


Doel 1: Kristoff


Kristoff krijgt trouwe helpers Bystrøm en Marcato mee om hem in optimale positie af te zetten voor de sprints. In principe zijn er 7 "vlakke" ritten waar Kristoff zijn kans mag gaan. De echt vlakke ritten met een fris peloton en een ongecompliceerde aankomst zijn minder op maat van Kristoff. De ritten in de Tour zijn echter vaak geaccidenteerd en veeleisend. Zo is er de licht oplopende finish in rit 5 naar Privas of zijn er enkele "vlakke" ritten die een klassiek karakter hebben met veel wind, gewring en een heuvelachtig verloop. De Tour is op die manier een speeltuin voor Kristoff.

Het is een slimme zet van UAE dat ze de oorspronkelijke planning hebben omgegooid en Kristoff uiteindelijk niet naar de Giro hebben gestuurd.

Hij zal natuurlijk heel wat tegenstand ondervinden van andere sprinters zoals Ewan en Bennett. Zij hebben eveneens baat bij een lastige, veeleisende wedstrijd en zijn enorme concurrenten voor Kristoff op zijn terrein.


Doel 2: eindklassement


Pogačar krijgt ook enkele renners in steun om hem zo hoog mogelijk te brengen in het totaalklassement.


Met Aru en Formolo heeft hij de twee ploegmaats mee die hem het best kunnen ondersteunen in het hooggebergte.

Aru mag nog niet afgeschreven worden. In juni vorig jaar werd hij nog geopereerd aan zijn heupslagader. Onder invloed van zijn Italiaans karakter stoomde hij zich in allerijl klaar om toch een klassement te rijden in de Tour, een maand later. Hij eindigde 15de waarna hij besliste om na een drukke periode, met de opeenvolging Ronde van Zwitserland - Tour, toch nog de Vuelta te rijden. Het was zonder meer een fout van de ploeg dat hij hierin niet werd afgeremd of de Vuelta, zonder Tour, als seizoensdoel nam. Het resultaat was overbelasting en een vroegtijdig einde van het seizoen.

Ik geloof nog in enkele goede seizoenen van Aru. Afhankelijk van zijn rol in de ploeg dit jaar kan hij gaan voor ritwinst of top 10 algemeen.

Dit zal vooral afhankelijk zijn van zijn taak ten opzichte van Pogačar of van zijn beslissing om zich toch meer op de Vuelta te richten. De laatste situatie lijkt van buitenaf de meest logische : Pogačar krijgt volop zijn kans in de Tour en luitenanten Formolo, De la Cruz en Aru mogen vrijuit een klassement najagen in de Vuelta. Het temperament van Aru en zijn gemotiveerde voorbereiding zullen er voor zorgen dat hij toch zijn woordje zal meepraten en niet anoniem zal meerijden.


De hoofddoelen van Formolo lijken dit seizoen eerder bij de klassiekers te liggen. Zo zal hij ongetwijfeld met een half oog op het WK de Tour rijden en nadien zich ook richten op Luik-Bastenaken-Luik, waar hij één van de favorieten zal zijn. De naam van Formolo klinkt goed als steun op papier, maar het is af te wachten welk nut hij echt zal hebben voor Pogačar.


De La Cruz zal zich in Frankrijk wel dubbel plooien voor Pogačar, zonder bijgedachten. Het is geen geheim dat hij zich het best voelt in de Spaanse wedstrijden en vooral de kleinere rittenwedstrijden in Spanje, de Ronde van het Baskenland en Catalunya en de Ronde van Spanje als doelen heeft.


Ook Jan Polanc is één van de meest waardevolle helpers in het peloton die zich ongetwijfeld 100% zal geven in dienst van de kopman.


Die kopman is uiteraard Pogačar. Hij kwam vorig jaar als een komeet de professionele wielerwereld binnen. Dat hij talent had was al duidelijk na zijn winst in de Ronde van de Toekomst. Een debuutseizoen zoals vorig jaar, met als kers op de taart een podiumplaats in zijn eerste grote ronde, hadden weinigen verwacht. Hij zal de Tour aanvatten als podiumkandidaat en zal ongetwijfeld vrijuit zijn kans gaan om minstens een etappe te winnen. Pogačar is aanvaller en afmaker pur sang en zal zeker zijn rol spelen. Voor de winst meestrijden lijkt nog te vroeg gezien de sterkte van de andere favorieten en zijn beperkingen in de tijdrit. Hij zal wel kunnen profiteren van de aanwezigheid van klassieke types Marcato en Bystrøm in de zenuwachtige en winderige etappes.


Conclusie


De ploeg van UAE is een veelzijdig geheel. Ze hebben gezien de omstandigheden hun sterkste ploeg opgesteld en kunnen in veel ritten een woordje meepraten. Pogačar kan meespelen in de strijd om het podium. Hij heeft op alle terreinen voldoende hulp ter beschikking om de moeilijkheden onderweg te overwinnen. We verwachten een gemotiveerde Aru, die zich niet automatisch zal settelen in een ondersteunde rol. De andere topper, Formolo, zal hier minder moeite mee hebben gezien zijn focus op de klassiekers nadien. Als ze van pech gespaard blijven is het een ploeg die zeker zal zorgen voor extra kruiding van de Tour!

  • Facebookpagina
  • Instagram
  • Twitter

nieuwsbrief