• Herbert Hesters

Gratis op te halen topklimmers - deel 1 : Jack Haig

In deze 3-delige reeks bespreken we de meest beloftevolle transfervrije klimmers. Vandaag bespreken we onze nummer 1.


Cyclingnews publiceerde een lijst met de top van de klimmers die op het einde van dit turbulente seizoen op de markt zullen komen. In deze lijst staan de logische namen van Adam Yates, Pinot en Schachmann. Wereldtoppers die hun strepen verdiend hebben en ongetwijfeld van deze gelegenheid gebruik zullen maken om hun riante salaris, in wielertermen dan, verder aan te dikken.


De economische onzekerheid zorgt ervoor dat ploegen nog niet zeker zijn van hun budgetten en zelfs van hun voortbestaan. Hierdoor is het moeilijk om de transferdynamieken nu al bloot te leggen. Het lijkt dus voor het merendeel van de ploegen nog even bang afwachten, ook medebepaald door de sector waarin de sponsors acteren.


In crisistijden mag men echter niet stoppen met investeren en is het belangrijk om de beschikbare budgetten goed te besteden. Daarom stellen wij een alternatief lijstje voor van 3 jeugdige toppers die zich al getoond hebben, einde contract zijn en hun weg naar de top nog maar net hebben ingezet. Ze zijn mogelijk nog betaalbaar en ongetwijfeld een goede investering.

Onze top 3 uit deze lijst :

1/ Jack Haig

Jack Haig werd in 2015 tweede in de Tour de l’Avenir. Het was het jaar waarin ook De Plus, Soler, Ciccone, Oomen en Van der Poel deelnamen als één van de laatste opstapjes naar hun professionele carrière.

Sinds oud-winnaars van de toekomstronde, zoals Pogaçar en Bernal, de profrangen kwamen versterken en onmiddellijk resultaat boekten, wordt meer verwacht van de toppers uit de jeugdcategorieën.

Het is echter niet fair om dergelijke supertalenten als maatstaf te nemen. Gaudu, Soler, Barguil, Ruben Fernandez of Miguel Angel Lopez wisten ook “recent” de Tour de l’Avenir op hun naam te schrijven, maar hadden vaak heel wat meer tijd nodig om zich aan te passen aan het profbestaan. Hetzelfde kan gezegd worden van Jack Haig.

In de schoot van Mitchelton Scott (en voorganger Orica) wist hij zich geleidelijk te ontwikkelen. Het eerste seizoen verliep moeizaam, maar in 2017 reed hij enorm sterk in de door Dylan Teuns gewonnen ronde van Polen. In rit 6 pakte hij uiteindelijk zijn verdiende ritzege na een actieve en aanvallende week. Zijn carrière stond tot nu vaak in het teken van steun aan de Yates-broers. In hun schaduw heeft hij al heel wat ervaring opgedaan in de grote rondes, een domein waarin hij later ook wil schitteren. Zo reed hij in 2018 bijvoorbeeld de Giro-Vuelta dubbel en hielp hij in Spanje ploeggenoot Simon Yates aan winst. Deze opoffering voor het team toont zijn bescheidenheid en teamspirit en heeft hem veel respect opgeleverd bij zijn ploeggenoten.

In 2019 kreeg Haig de kans om meer zijn persoonlijke kaart te trekken. En met succes. Na een goed voorseizoen kon hij pronken met top 10-noteringen in Valencia, de Ruta del Sol en Parijs-Nice. In de Dauphiné kon enkel Dylan van Baarle in de sprint hem van ritwinst houden. Nadien volgde zijn eerste Tour. Ook de eerste klassieke resultaten volgden met een 6de plaats in Lombardije in 2019 na een verdienstelijke Luik-Bastenaken-Luik in 2018.

Het begin van 2020 toonde opnieuw zijn geleidelijke progressie en het vertrouwen dat Mitchelton-Scott in zijn jongeling stelt. Hij stond nu op het podium in Valencia en de Ruta del Sol in een sterk deelnemersveld. Hier toonde hij zich gretig en werd hij volledig door de ploeg gesteund.

Later op het seizoen staat de Vuelta op het programma. Een frisse Haig is hier in het oog te houden als klimmer en als man voor het klassement in een seizoen waar verrassingen schering en inslag zullen zijn door de buitengewone omstandigheden.

Haig bewees dit jaar dat het geleidelijke pad het juiste is. Hij toonde een grote progressie in koershardheid, zelfvertrouwen en leiderschapskills. Hij kan ondertussen zijn mannetje staan in de zwaardere tijdritten, maar ook in de meer punchy aankomsten maakte hij vooruitgang (getuige zijn 5de plaats op de Sierra de Bernia tijdens de ronde van Valencia). Twee domeinen waar nog wel een grote progressiemarge is. Hij heeft kunnen groeien in de schaduw van de Yates-broers en heeft ongetwijfeld veel van hen opgepikt.

Haig is klaar voor een volgende stap en kan snel evolueren naar een standvastig alternatief in de grote rondes voor Mitchelton-Scott.

Een top 5 in een grote ronde moet daarom op korte termijn het minimale doel zijn. Zijn programma en geleidelijk groeiende verantwoordelijkheid binnen de ploeg lijken dit ook te bevestigen.

Kijkend naar de toekomst voelt hij zich ongetwijfeld goed bij Mitchelton-Scott. Een ploeg waar hij tijd kreeg om te leren en waar hij geleidelijk kon proeven van het kopmanschap. Een verlengd verblijf bij de ploeg met een verbeterde status lijkt dan ook de meest logische keuze. One to watch in de nabije toekomst!

0 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram
  • Twitter

nieuwsbrief