• Herbert Hesters

Gratis op te halen topklimmers - deel 2 : David Gaudu

In deze 3-delige reeks bespreken we de meest beloftevolle transfervrije klimmers. Vandaag is onze nummer 2 aan de beurt!

Cyclingnews publiceerde een lijst met de top van de klimmers die op het einde van dit turbulente seizoen op de markt zullen komen. In deze lijst staan de logische namen van Adam Yates, Pinot en Schachmann. Wereldtoppers die hun strepen verdiend hebben en ongetwijfeld van deze gelegenheid gebruik zullen maken om hun riante salaris, in wielertermen dan, verder aan te dikken.


De economische onzekerheid zorgt ervoor dat ploegen nog niet zeker zijn van hun budgetten en zelfs van hun voortbestaan. Hierdoor is het moeilijk om de transferdynamieken nu al bloot te leggen. Het lijkt dus voor het merendeel van de ploegen nog even bang afwachten, ook medebepaald door de sector waarin de sponsors acteren.


In crisistijden mag men echter niet stoppen met investeren en het is belangrijk om de beschikbare budgetten goed te besteden. Daarom stellen wij een alternatief lijstje voor van 3 jeugdige toppers die zich al getoond hebben, einde contract zijn en hun weg naar de top nog maar net hebben ingezet. Ze zijn mogelijk nog betaalbaar en ongetwijfeld een goede investering.


Onze top 3 uit deze lijst :


Lees ook: Gratis op te halen topklimmers - deel 1: Jack Haig


2/ David Gaudu

De Tour de l’Avenir winnen boost meestal de verwachtingen. Als dit dan nog gebeurt tegen klinkende namen zoals Egan Bernal, Adrien Costa, Gheoghegan Hart en Sivakov betekent dit vaak dat de buitenwereld begint te dromen van een nieuwe topper. De nieuwe Bernard Hinault was in 2016 geboren!


David Gaudu wist dit verwachtingspatroon niet onmiddellijk in te lossen. Het is eerder regel dan uitzondering dat de overstap naar de profs gepaard gaat met een aanpassingsperiode. Toch boekte Gaudu in zijn debuutjaar onmiddellijk enkele beloftevolle resultaten. 9de worden in zijn eerste Waalse Pijl is niet voor iedereen weggelegd. Tussen de doorwinterde profs eindigde hij later dat seizoen 2de in de Tour de l’Ain en in zijn persoonlijke speeltuin, de Italiaanse najaarsklassiekers, werd hij onmiddellijk 5de in Milaan-Turijn.


In 2018 volgde een klassieke terugslag. Het is vaak moeilijk om in het tweede jaar de eerste topresultaten te bevestigen. Houd daarbij extra rekening met het uitdagende programma, met onmiddellijk zijn vuurdoop in de Ronde van Frankrijk op 21 jaar, en een minder seizoen qua resultaten stond vooraf al in de sterren geschreven.


Het uitrijden van een eerste grote ronde geeft vaak een boost aan jonge renners, zeker als ze niet helemaal uitgeput de finish bereiken. Dit was ook het geval bij Gaudu. In het najaar reed hij een indrukwekkende Milaan-Turijn waarbij hij Pinot in een zetel in de laatste kilometer bracht en toppers zoals Valverde volledig versmachtte en op hun limieten zette. Dat hij op 1 km van de meet de laatste rivaal van Pinot, Miguel Angel Lopez, uitschakelde door hem onvrijwillig ten val te brengen, was een ongelukkig accident de parcours.

De prestatie in Milaan-Turijn 2018 was een eerste teken van zijn grote progressie en uitzonderlijk talent.

Een tweede mijlpaal die liet zien dat Gaudu zijn potentieel in de toekomst gaat benutten kwam er voor mij in de Ronde van Romandië in 2019. Vooral zijn ritzege in de derde rit was een staaltje van pure dominantie en controle. Op een hellende aankomst wist hij onder andere Roglic en Woods spelenderwijs te kloppen en zijn status als favoriet voor de ritzege waar te maken. Uiteraard behaalde hij nog enkele topresultaten en wist hij bijvoorbeeld 3de en 4de te worden in de twee laatste edities van de UAE Tour en 6de in de laatste Luik-Bastenaken-Luik, gewonnen door Fuglsang. De Ronde van Romandië 2019 toonde echter zijn instinct om een moeilijke situatie succesvol af te ronden en bevestigde zijn grote klasse.

Uitdagingen voor de toekomst


Desondanks blijven er enkele uitdagingen op tafel liggen voor Gaudu. Het feit dat hij op 21-jarige leeftijd onmiddellijk voor de leeuwen werd geworpen in de Tour en deze ook onmiddellijk moest uitrijden is voor de frêle Gaudu niet de beste zet geweest. Het heeft zijn progressie waarschijnlijk wat geschaad en toont ook aan dat zijn grootste probleem zijn nationaliteit is, gecombineerd met de ploeg waartoe hij behoort. De Ronde van Frankrijk is de belangrijkste wedstrijd voor Groupama-FDJ en het valt te vrezen dat deze ook vaak centraal zal staan de volgende jaren in het programma van Gaudu. Voor renners van het type Gaudu, in combinatie met sterke tempoploegen als Team Ineos en Team Lotto NL Jumbo, is dit zelden een goed idee. Gaudu heeft zeker de kwaliteiten om top 5 en en eventueel top 3 te eindigen, maar zal in de nabije toekomst overvleugeld blijven door tempoklimmers als Roglic, Bernal en mogelijk Evenepoel.

Een carrièrepad waarbij andere rittenkoersen zoals de Ronde van Catalunya, de Ronde van Spanje en de Ronde van Romandië centraal staan, gecombineerd met de moeilijkere klassiekers zoals Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije kan Gaudu een rijkgevuld palmares opleveren.

Hopelijk voor de fans maakt Gaudu gebruik van deze contractsituatie om zich te ont-Fransen en te kiezen voor een carrière bij pakweg Bahrain-Merida, Astana of Lotto-Soudal om zonder zorgen zijn eigen passende programma op te stellen.


Een tweede uitdaging ligt in zijn wisselvalligheid. Op zijn 23 jaar is het echter maar een kwestie van tijd vooraleer hij de diepte zal krijgen om zich te focussen op meerdere grote doelen in een seizoen. Ook hierbij is het een probleem dat hij in 2019 opnieuw de Tour op zijn programma had staan die een veelzijdiger programma in de weg stond.


Tot slot herhalen we nog eens onze hoop dat Gaudu zich weet af te scheuren van zijn huidige ploeg om zijn volledige potentieel te benutten. De stabiele Franse sponsor en WorldTourploeg heeft met Gaudu echter een ideaal profiel in handen en zal er waarschijnlijk alles aan doen om hun goudhaantje langer aan zich te binden.Lees ook: Gratis op te halen topklimmers - deel 1: Jack Haig

0 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram
  • Twitter

nieuwsbrief