• Herbert Hesters

Tour 2020: de kansen van de Fransen

Door de Franse pers wordt elk jaar met een vergrootglas uitgekeken naar een nieuwe Anquetil of Hinault. Ook dit jaar is de analyse vooraf al gemaakt en zijn kanshebbers gewikt en gewogen. In een recent kort interview met Jean-Christophe Péraud, de verrassende nummer 2 van 2014, verklaarde Péraud dat een Fransman deze Tour kan winnen. We wikken en wegen de kanshebbers.


Thibaut Pinot is de meest voor de hand liggende kandidaat. Pinot mocht in 2014, samen met Péraud en Nibali, het podium vervolledigen als nummer 3. Tot op heden is dit zijn beste resultaat in een grote ronde. Sindsdien heeft Pinot een haat-liefderelatie met de grote rondes. Hij moest in de helft van zijn deelnames na 2014 opgeven door verschillende, vaak fysieke, problemen. Vorig jaar in de Tour toonde Pinot dat hij in zijn goede dagen tot de beste klimmers behoort, attractief de koers durft openbreken en de favorieten kan verslaan in de zwaarste ritten.


Er lijkt wel altijd wel iets fout te gaan tijdens een drieweekse waardoor hij niet wordt gezien als een absolute topfavoriet op Tourwinst. Vorig jaar moest hij bijvoorbeeld de Tour verlaten door een blessure, na een indrukwekkende driedaagse. Pinot maakte ooit enorme progressie in de tijdrit, maar lijkt hier de laatste jaren terug minder de focus op te leggen.

De tijdrit in de tour 2020, alhoewel geaccidenteerd met aankomst bergop, lijkt daarom een extra nadeel.

De organisatoren zijn hem tijdens deze editie gunstig gezind door geen verdere ritten tegen de klok te organiseren. Ook mentaal heeft Pinot het niet altijd gemakkelijk gehad om top te zijn tijdens de Tour. De druk van het publiek en de pers weegt immers zwaar. Met zijn rijpere leeftijd beweert hij echter dat dat probleem niet meer speelt. In een recent interview meent Pinot dat het podium een realistisch doel is. Hiermee lijkt hij al terecht aan te geven dat het winnen van de Tour met dit deelnemersveld een helse opdracht wordt. Zijn ploeg lijkt hem met klassieke types als Küng, Sarreau en uitstekende hulp in de bergen (Gaudu, Molard, Reichenbach, ...) wel uitstekend te kunnen bijstaan.

Kans op winst: 5%


Een andere kandidaat waar naar wordt verwezen is Romain Bardet. Hij eindigde in zijn laatste 7 deelnames aan de Tour 5 keer in de top 10 waarvan twee keer op het podium. Bardet lijkt momenteel wat op de dool en zoekt naar hernieuwd koersplezier. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat hij de motivatie zou aanscherpen door de minder gecontroleerde Giro te rijden. Een goede keuze en mogelijk een nieuwe start. Door de programmawijziging na de crisis lijkt dit plan voorlopig echter begraven en zal Bardet waarschijnlijk opnieuw de Tour moeten rijden.

De kansen om in een dergelijke hypergecontroleerde wedstrijd opnieuw op het podium te eindigen, laat staan om te winnen, zijn bijna nihil. Zijn tijdrit is dramatisch slecht en alhoewel Oliver Naesen een waardevolle en enorm belangrijke steun is in de niet-bergritten, is zijn ploeg onvoldoende sterk om hem overal uit de problemen te houden.

Kans op winst: 0%


Julian Alaphilippe verdient ook een vermelding. Alaphilippe reed vorig seizoen een uitzonderlijke Tour en eindigde zelfs 5de in het algemeen klassement. Hij verloor het geel pas op drie dagen voor Parijs. Door deze prestatie zal hij vanaf het begin als gevaarlijk worden beschouwd door de tegenstand en ongetwijfeld meer geschaduwd worden.

Het is nog maar de vraag of Alaphilippe dit jaar hetzelfde niveau zal halen.

De start van het seizoen doet immers vermoeden dat vorig seizoen mentaal en fysiek belastend was. Er is alleszins een parcours uitgetekend dat hem minstens even goed moet passen als we vergelijken met vorig seizoen.

Kans op winst: 1%


Er zijn nog enkele andere Fransen die talentvol zijn en kans maken om in de zwaardere ritten zich te meten met de favorieten. Ik denk dan in eerste instantie aan Latour, Gaudu, Guillaume Martin en Barguil. Latour mocht zich dit seizoen volledig focussen op de Tour, maar is in goede vorm en met dit deelnemersveld slechts een kandidaat voor plaats 8-15. Gaudu heeft aangegeven dat Pinot helpen de absolute prioriteit is. Vermoedelijk pikt hij hier en daar wel een rit uit om mee te doen voor ritwinst, maar meer mag (nog) niet worden verwacht. Martin en Barguil zijn talenten en attractieve renners. Ze kunnen meedoen voor ritzeges of voor nevenprijzen zoals de bolletjestrui. Een top 5 in het algemeen klassement is voor hen onhaalbaar in normale omstandigheden.

Kans op winst: 0%

  • Facebookpagina
  • Instagram
  • Twitter

nieuwsbrief