• Herbert Hesters

Transfer Froome in 2021 : (dure) kat in een zak?


Chris Froome verkast voor een periode van drie jaar naar Israel Start-Up Nation. Hij ontvangt een recordbedrag gedurende deze periode van 15 M euro. Wat zijn de gevolgen voor alle partijen en wat betekent dit voor de positie van Chris Froome in zijn laatste jaar bij Team Ineos?


In een eerder artikel beschreven we al de beweegredenen van Chris Froome om aan te sturen op een tussentijdse transfer bij Team Ineos, nog voor de Tour. Hij zou dit seizoen nog enige kopman kunnen zijn bij Israel Start-Up Nation en ondertussen een mooie som op zijn bankrekening bijschrijven. We geloofden eerder in een manoeuvre om sportief zijn plek dit seizoen te verzekeren als kopman bij het team. Dit lijkt nu waarheid geworden. Froome blijft bij Team Ineos dit seizoen en verhuist pas volgend jaar naar het team van teameigenaar Adams. Zo zou hij zijn kansen dit jaar gaaf houden op een historische 5de Tourzege en niet terechtkomen in een onvoorbereid team dat hem onvoldoende kan ondersteunen.


Gevolgen Froome en Team Ineos

We vermoeden wel dat Froome niet echt geslaagd is in het zichzelf profileren als medekopman voor deze Tour. Door zo vroeg deze transfer aan te kondigen werd Team Ineos gedwongen om snel positie in te nemen en hun toekomstplannen te ontvouwen. Het is de meest logische zaak dat de 35-jarige Froome de volgende jaren meer en meer naar de achtergrond verdwijnt. Team Ineos werd als het ware gedwongen, door de recente ontwikkelingen, om dit nu al uit te spreken waardoor Froome een rij achteruitgeschoven wordt.

Het valt zelfs te vrezen dat de volgende maand meer en meer de vraag gesteld gaat worden of de deelname van Froome wel een goed idee is. In een helpende rol heeft Froome nooit uitgeblonken.Froome lijkt zo zijn, volgens ons, laatste kans op Tourwinst heel wat schade toe te brengen of zelfs te vernietigen.

Knaven, ploegleider van Ineos, laat weten dat de komende transfer van Froome zijn positie binnen de ploeg niet verandert. Hier durven we aan te twijfelen. Bij tactische situaties zal de ploeg altijd kiezen voor de renner die blijft. In dit geval speelt dit in het voordeel van Bernal en Thomas. Er zal heel wat pech van anderen of tactiek bij moeten komen kijken om Froome in de rol van teamleider te manoeuvreren. Als hij al geslecteerd wordt.


Team Ineos doet trouwens een goede zaak. Een goed beleid houdt ook in dat je op tijd afscheid neemt van de toppers in het team. Patrick Lefevere doet dit al jaren bij Deceuninck-Quick Step. Andere teams, zoals Trek-Segafredo, slagen daar minder goed in en blijven enkele jaren te veel rondrijden met dure toppers als Richie Porte. De opvolging bij Team Ineos staat trouwens al langer klaar met bijvoorbeeld Carapaz, Sosa of Sivakov.Dure zet van ISUN?


De vraag is of Israel Start-Up Nation wel zo een goede zaak doet. Froome keert terug uit een zware blessure en heeft zijn herstel nog niet bewezen. Team ISUN hoopt ook op zichtbaarheid het hele jaar door terwijl Froome altijd zijn doelen heel karig en zorgvuldig heeft uitgekozen.

Hij komt van een geoliede machine terecht bij een team in opbouw en moet in deze omgeving bewijzen dat hij de oudste naoorlogse Tourwinnaar kan worden.

Tussen de vele opkomende talenten wordt dit een onmogelijke zaak. ISUN betaalt Froome een loon uit van 5 M euro per seizoen gedurende 3 seizoenen. We stellen de open vraag welke wielervolger dan zou kiezen voor enkel Chris Froome en niet voor een andere combinatie ter waarde van 5M van onderstaande toppers (de bestbetaalde 20 profs ter wereld in mei 2020) :


De top 20 van best betaalde renners:

1. Peter Sagan (Bora-hansgrohe) €5m

2. Chris Froome (Team Ineos) €4.5m

3. Geraint Thomas (Team Ineos) €3.5m

4. Egan Bernal (Team Ineos) €2.7m

5. Fabio Aru (UAE Team Emirates) €2.6m

6. Michal Kwiatkowski (Team Ineos) €2.5m

7. Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) €2.3m

8. Alejandro Valverde (Movistar) €2.2m

9. Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo) €2.1m

10. Richard Carapaz (Team Ineos) €2.1m

11. Thibaut Pinot (Groupama FDJ) €2m

12. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) €2m

13. Nairo Quintana (Arkéa Samsic) €1.9m

14. Elia Viviani (Cofidis) €1.9m

15. Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) €1.8m

16. Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) €1.8m

17. Romain Bardet (AG2RLa Mondiale) €1.7m

18. Greg Van Avermaet (CCC Team) €1.6m

19. Miguel Angel Lopez (Astana) €1.5m

20. Simon Yates (Mitchelton Scott) €1.5m


Simon Yates, Miguel Angel Lopez en Primoz Roglic gecombineerd lijkt me ook een potent trio voor deze prijs! Zichtbaarheid voor een heel jaar verzekerd en bovendien een grotere kans op winst in de grote rondes.

Er komen ongetwijfeld enkele aankopen voor volgend seizoen ter ondersteuning. Een team kopen doe je echter niet zomaar. De sterkte van een team wordt meer bepaald door teamgeest en samenhang dan door grote namen.


Conclusie


We stellen wat scherp dat Israel Start-Up Nation een dure kat in een zak koopt. Froome heeft ook zijn publicitaire waarde en zal sportief niet helemaal wegdeemsteren. Toch lijkt het niet slim om te kiezen voor een dure topper met een twijfelachtig rendement die eerder op de terugweg lijkt. Het zal ook heel moeilijk zijn om op 1 seizoen een samenhangend team in steun op te bouwen. Froome zal ons graag ons ongelijk bewijzen.

0 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram

nieuwsbrief