• Herbert Hesters

Uno-X: opleidingsploeg naar Belgisch model

Hoe de Noorse ontwikkelingsploeg via een alsmaar professioneler wordende omkadering de Noorse talenten sneller opspoort en begeleidt tot volwaardige WorldTour-renners met Andreas Leknessund als lichtend voorbeeld.

Als wielerfan is het in coronatijd nodig om je op te trekken aan kleine lichtpuntjes. Zo groeit een, in het geheim georganiseerde, klimwedstrijd in Noorwegen uit tot een evenement waard om te bespreken.

Niet in het minst omdat de winnaar ons opnieuw doet kennismaken met het grootste Noorse talent momenteel, Andreas Leknessund. Hij won de 4,1 km lange “Klatrekongen” voor Foss en andere bekende namen als Frederik Hagen en Boasson Hagen.

De amper 21-jarige Noor kan volgend jaar aan de slag bij Team Sunweb en krijgt daar de kans om rustig te groeien tot de nieuwe Noorse hoop in zwaardere rittenwedstrijden. Hij domineerde in 2017 al de categorie van de juniors en wordt via Uno-X Norwegian Development Team klaargestoomd voor het grote werk.

Het team leent zich hier ook toe. De laatste jaren maakte de ploeg immers een steile opgang en wist het zowel qua personeel, ervaring en logistiek grote stappen te zetten. Oude bekende in het profpeloton, Kurt Arvesen, is er de sportdirecteur en renners als Daniel Hoelgaard, ex-FDJ, brengen de broodnodige ervaring. De gelijkenis in visie met bijvoorbeeld Topsport Vlaanderen-Baloise is duidelijk.

Het enige doel is om jonge Noorse (en Deense) renners klaar te maken om probleemloos te debuteren in de WorldTour.

De aanwezigheid van dergelijke opleidingsteams op Pro-Team niveau gecombineerd met verschillende Noorse Continental teams (Team Coop, Joker Fuel of Norway… ) zal zonder twijfel zijn vruchten afwerpen in de nabije toekomst. Hierbij is het ook opvallend dat er andere types klaarstaan dan de voor de wielervolger bekende Noren als Boasson Hagen en Kristoff. Toppers als Leknessund zullen zich in de toekomst kunnen richten op klassementen en zijn duurzaam en veelzijdig. Een ander gelijkaardig type binnen de ploeg is Torstein Træen die verbaasde in de Ronde van Colombia en eerste Europeaan werd algemeen, naast een opvallende 5de plaats in de koninginnenrit.


Leknessund blijft echter door zijn leeftijd en talent het kroonjuweel van het Noorse wielrennen. Een 1ste plaats in 2019 in de vredeskoers, 2de plaats in de Ronde de l’Izard en in het Circuit des Ardennes International zijn resultaten die voor zich spreken. Toenmalige concurrenten als Bagioli , Champoussin, Foss en Van Wilder werden vorig jaar al ingelijfd door WorldTour-teams en waren niet de meerdere van Leknessund.


Ondanks het feit dat Team Sunweb weinig druk zal leggen en hem in alle rust zal laten aanpassen aan het profbestaan op het hoogste niveau mogen we volgend jaar al iets verwachten. Door het professionele werk binnen de Pro-Teams en het hoge niveau van begeleiding en training zijn veel jongeren met talent immers bijna onmiddellijk klaar om een woordje mee te praten met de subtop van de WorldTour.


Zijn top 20 algemeen in de recente Ronde van Algarve doet alleszins het beste vermoeden en toont zijn veelzijdigheid. Het lijkt dat hij tussen namen als Van Wilder, Thomas, Swift en Meurisse onmiddellijk op zijn plaats staat als startpunt om ons volgend jaar al te verrassen.


0 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram
  • Twitter

nieuwsbrief