• Jan Wolput

Voorbeschouwing : Kuurne-Brussel-KuurneDaags na de Omloop het Nieuwsblad staat er al opnieuw een voorjaarsklassieker op het programma.

Kuurne-Brussel-Kuurne biedt meteen de kans om ofwel al het goede uit de Omloop te bevestigen of

net om een tegenvallende Omloop door te spoelen. Door het andere karakter van deze koers komen

er ook andere (frisse) mannen aan de start.


Parcours


Daar waar de Omloop het Nieuwsblad de beklimmingen opspaart voor de tweede koershelft, krijgt het peloton hier de hoogtemeters ver voor de finale voorgeschoteld. De top van de Kluisberg, de laatste van 12 beklimmingen, ligt op 54 kilometer van de aankomst.

Maar vergis u niet, ook al wordt dit aanzien als een sprintkoers, van de laatste vijf edities eindigde er slechts één op een massasprint.

In 2018 versloeg Dylan Groenwegen Arnaud Démare in de sprint. Het jaar daarvoor won Peter Sagan de sprint van een kleine kopgroep. De andere drie edities werden gewonnen door een solist. In 2016 won Jasper Stuyven, de twee laatste edities waren een prooi voor Deceuninck-Quick Step, respectievelijk voor Bob Jungels en Kasper Asgreen.


Vorig jaar


In achtervolging op een groep vroege vluchters barstte de koers in het peloton open net na de Kluisberg, de laatste beklimming van de dag. Een selecte groep, met o.a. Van Avermaet, Vanmarcke, Stuyven en Benoot maakte gebruik van de zijwind om weg te rijden uit het peloton. Fabio Jakobsen, door Deceunick-Quick Step aangeduid als kopman, had de slag gemist. Ondanks de aanwezigheid van Zdenek Stybar in het elitegroepje, opende de blauw-witte armada de jacht, mét succes. Ondertussen bleven Boris Vallée en Roy Jans als laatsten over van de vroege vlucht. Na vruchteloze pogingen van Jungels, Stuyven en Terpstra, raakte Kasper Asgreen wel weg uit het peloton. In een mum van tijd reed hij het gat op de twee vluchters dicht en op 10 kilometer van de aankomst moest Vallée als laatste Asgreen laten gaan. Ondanks pogingen van Team Sunweb en Team Ineos om het gat te dichten bleef Asgreen voorop. Na een knappe solo mocht hij het zegegebaar maken. Drie seconden later spurtte Nizzolo naar plaats twee en mocht ook Kristoff mee op het podium.


Aanwezigheid Mathieu van der Poel geeft koers extra kleur.


De organisatoren zijn maar wat blij dat Mathieu van der Poel alsnog aan de start verschijnt. Na de gedwongen opgave in de UAE-tour komt de Nederlandse kampioen extra wedstrijdritme opdoen. In interviews verklaart hij dat hij in steun zal rijden van Tim Merlier. Merlier is katterap en wil de strijd met Démare en de andere sprinters gerust aangaan. Laat u echter niet misleiden.

Ook in de UAE-tour ging VDP van start in een dienende rol. We weten ondertussen hoe dit is afgelopen.

Zo hebben we meteen onze topfavoriet genoemd. Waar hij start zal hij vaak die rol toebedeeld krijgen. Makkelijk zal het wel niet worden want het zonnige en relatief zachte weer spelen in de kaart van de sprinters. Misschien dat de matige Noordoostenwind het peloton inspireert tot waaiers, maar dat is dus afhankelijk van hoe hard het effectief zal waaien. Uiteraard spelen ook de tactische plannen van de teams een rol. Als we de rol van waaiertrekken aan één ploeg kunnen toevertrouwen kiezen we voor Deceuninck-Quick Step. Met Alvaro Hodeg hebben ze wel een snelle man aan de start, maar ze kunnen dus ook voor een attractieve koersstijl kiezen. Een piste waar andere ploegen ook baat bij hebben.


Welke ploegen willen wel een massasprint en zullen de koers moeten dragen?


Hier is het vooral Groupama-FDJ dat er bovenuit springt. Met Arnaud Démare hebben ze de beste sprinter van het gedecimeerde seizoen 2020 aan de start. Maar liefst 14 overwinningen boekte de Fransman, waaronder de nationale titel en 4 ritten in de Giro d’Italia. Dit jaar kwam hij nog niet aan winnen toe, daar wil hij zo snel mogelijk verandering inbrengen.

Wie al wel wist te winnen is Christophe Laporte. De snelle man van Cofidis heeft met Allegaert, Drucker en Sajnok ook enkele snelle ploegmaten aan de start.

Trek-Segafredo heeft met Stuyven en Pedersen twee snelle mannen binnen de rangen, hoewel

Stuyven in Kuurne al heeft bewezen dat hij het ook op een andere manier kan afmaken.

UAE-Team Emirates heeft met Kristoff en Trentin een duo met snelle benen aan de start, al lijkt de Noor wel een

streepje voor te hebben.

Bij Bora-hansgrohe is Jordi Meeus de vooruitgeschoven man voor de sprint. In zijn eerste sprint kaapte hij tijdens de Ster van Bessèges meteen een zesde plaats weg, veelbelovend!

Een andere Belg die we mogen verwachten is Timothy Dupont. Hij zette dit seizoen een stapje terug maar won meteen voor zijn nieuwe ploeg Bingoal-Wallonie Bruxelles een etappe in de Ster van Bessèges. Nadien werd hij ook nog vijfde in de Clasica de Almeria. Met de conditie en het vertrouwen zit het snor.

AG2R Citroën Team brengt zijn aanwinst Marc Sarreau aan de start. Veel zal afhangen van wat Van Avermaet en Naesen van plan zijn. Trekken zij de kaart van hun sprinter of willen ze koers maken?

Israel Start-Up Nation brengt liefst drie rappe mannen aan de start. De koers zal bepalen of het Barbier, Einhorn of Hofstetter gaat zijn die de strijd met de Démares van deze wereld mag aangaan.

Lotto-Soudal heeft met Gerben Thijssen een gevaarlijke outsider aan de start. De 22-jarige Limburger bewees zijn kunde vorig jaar al tijdens de Vuelta.

Een andere Belgische ploeg , Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, legt zijn bonen te week op Danny van Poppel. Met Jonas Koch beschikken ze ook over een plan B.

B&B Hotels wil met Bryan Cocquard een gooi doen naar de zege, Total Direct Energie kijkt vooral naar Lorrenzo Manzin terwijl bij Team Arkéa Samsic zowel Amaury Capiot als Dan McLay een ereplaats mogen ambiëren. Verder prijken ook de namen Aranburu, Kanter ,Hayter, Colbrelli, Grondahl Jansen ,Marit en Mareczko op de (voorlopige) deelnemerslijst.Onze sterren voor Kuurne-Brussel-Kuurne


*****

van der Poel ,Démare

****

Merlier,Dupont

***

Kristoff, Laporte,Thijssen

**

Meeus, Asgreen, Sarreau, Pedersen

*

Benoot, Van Avermaet, Trentin,Stuyven,Lampaert, Hofstetter
0 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram

nieuwsbrief