• Herbert Hesters

Voorbeschouwing : Vuelta a Burgos 2020

Op 28 juli start officieus het nieuwe seizoen! Tijdens de Ronde van Burgos zullen alle ogen van de wielerwereld op de renners gericht zijn en krijgen we heel wat World Tour ploegen aan de start. Iedereen wil graag zoveel mogelijk wedstrijdritme opdoen voor de belangrijke doelen later op het jaar en vindt in Burgos een ideaal parcours om op te warmen. Het voelt, na een lange break, voor iedereen wat aan als Sinterklaas gecombineerd met Pasen dus laat maar komen!


Parcours

De eerste rit kan gezien worden als een stevig opwarmertje. Er liggen weliswaar enkele moeilijkheden

onderweg, maar het peloton zou op volle sterkte de aankomst moeten kunnen bereiken. Daar ligt een finish te wachten die past voor types als Nizzolo, Trentin en Gaviria. Zij kunnen hun herstart onmiddellijk met een zege opsmukken. Waarschijnlijk komen nog andere renners zoals Aranburu, Valverde en Bilbao aan hun trekken als de wedstrijd of aankomstzone voldoende lastig wordt gemaakt door andere ploegen. Vorig jaar was er bijvoorbeeld een marge van 5 seconden tussen Nizzolo en Aranburu en de nummer 3 Grosu. Verschillen zijn dus zeker mogelijk.

De tweede rit toont een gemakkelijk verloop. Een massasprint is moeilijk te vermijden met Gaviria en Sam Bennett als snelste pure sprinters en belangrijkste kanshebbers op de zege.


De rit met aankomst op De Picon Blanco is een klassieker in Burgos. Zeker zo "vroeg" in het seizoen zullen hier verschillen gemaakt worden en zullen veel renners individueel binnendruppelen. De laatste twee winnaars zijn Sosa en M.A Lopez. Voer voor de echte klimmers dus!

De vierde rit is opnieuw vlak en is een tweede kans voor de sprinters. De laatste 1,5 km is wel niet ongecompliceerd en niet volledig vlak en kan voor lichte afscheiding of desorganisatie zorgen.

Traditioneel eindigt de de Ronde van Burgos met de beklimming van de Lagunas de Neila. Hier zijn opnieuw relatief grote verschillen te verwachten en treden de echte klimmers op de voorgrond. Vooral de laatste 4 km zijn veeleisend met percentages boven de 10%. Voordien zal de selectie beperkt zijn. De organisatoren veranderden de aankomst dit jaar licht en beklimmen de Lagunas de Neila langs een andere kant. Dit om meer rekening te kunnen houden met de maatregelen rond corona. De laatste kilometers zullen zeker voor afscheiding zorgen door de steile percentages en slechte wegen.


De Vuelta a Burgos is geen zware ronde. Ze wordt gekenmerkt door de twee finishes bergop, maar die "bergritten" zijn voor de slotklim weinig veeleisend.


Vorig seizoen


Om al in de stemming te komen plaatsen we een kort beeldverslag van de editie vorig jaar. Sosa wist te winnen, voor Oscar Rodriguez en Carapaz.FavorietenVerschillende factoren bemoeilijken het aanduiden van de favorieten. We zijn terug gestart na een lange break. We weten niet hoe iedereen deze onderbreking mentaal en fysiek heeft verteerd en op welk punt van hun voorbereiding de verschillende renners zitten. We maken een inschatting op basis van de gekende factoren. Ook extra-sportieve factoren zoals de warmte, met dagen van 35 graden of meer, en de wind kunnen in Burgos een rol spelen.


☆☆☆☆☆


David Gaudu zal de troepen van Groupama-FDJ aanvoeren. We zien hem als favoriet voor de zege. Dat de 23-jarige een ontbolsterend talent is werd in 2019 duidelijk met enkele topresultaten. Gaudu werkt toe naar de Tour en zal zeker in degelijke vorm zijn. Hij hoeft zich ook geen zorgen te maken om Thibaut Pinot. De laatste twee seizoenen toonde hij in de UAE Tour dat hij snel op de afspraak kan zijn. Het parcours is alleszins ideaal voor hem en puur op kwaliteit hoort hij op deze aankomsten bergop tot de beteren. Hij houdt zelf de druk wat af en zegt geen specifieke verwachtingen te hebben. Toch zal hij een kans op winst niet laten liggen. Als hij zijn wisselvalligheid achter zich kan laten en door zijn ploeg goed aan de laatste helling wordt gebracht geven we hem een goede kans.


☆☆☆☆


Mikel Landa ontgoochelt zelden in Spaanse voorbereidingswedstrijden. We zien hem dan ook goed presteren tijdens deze 5-daagse. Landa zal genieten van zijn statuut als kopman bij Bahrain-McLaren. Zijn hoofddoel is de Tour, maar hij zal zeker aan zijn entourage en ploeggenoten willen laten zien dat hij het waard is om gesteund te worden. Hij was al sterk in de Ruta del Sol en reed daar samen met Fuglsang weg van de andere favorieten op de steile aankomsthelling van rit 1. Ook hier zal Landa deze stijgingspercentages vinden om het verschil te maken. De Tour de France is niet veraf meer dus Landa zal klaar zijn.


Ivan Ramiro Sosa won de laatste twee edities van de Vuelta a Burgos. Ook voor hem is het moeilijk om zijn vormpeil juist in te schatten. Hij viel vroeg in het seizoen uit met een duimbreuk waardoor hij niet kon van start gaan in de Ronde van Colombia. De verwachtingen voor de jonge Sosa dit seizoen zijn hooggespannen. Het is niet voor niets dat hij al lang werd aangeduid als kopman voor topteam Ineos voor de Vuelta. De samenvatting van vorig seizoen toont een duidelijke dominantie tegen weliswaar mindere tegenstanders. Het parcours past hem als gegoten en is hem bekend. Als alles volgens plan verloopt is Sosa dus een kandidaat voor het podium. Het blijft wel wat afwachten hoe de taakverdeling is binnen Team Ineos. Het meest logische zou zijn dat Sosa wordt gesteund door Carapaz met als doel om zijn titel in Burgos te verdedigen. De fysieke paraatheid van beide toppers zal de beslissing brengen.


☆☆☆


Als één van de kandidaten voor het podium wijzen we ook naar Simon Yates. Broer Adam werd eerst aangekondigd als kopman voor deze ronde. Toch lijken nu Simon Yates, Haig en Chaves de honneurs waar te nemen voor Mitchelton-Scott. De ploeg zal zeker een mannetje vooraan willen plaatsen en Simon Yates lijkt hiervoor de aangewezen persoon. Hij is een goede klimmer en in vorm is hij één van de meest explosieve renners van het peloton. Ideaal voor een parcours als dit. Ook voor hem staat er een vraagteken achter zijn vorm. Zijn hoofddoel is de Giro en het blijft afwachten hoe hij zijn seizoen hierrond heeft ingedeeld. Simon Yates staat niet echt gekend als een renner die doorheen heel het jaar aanwezig is, vandaar de twijfel om hem hoger te plaatsen op de favorietenlijst.


Carapaz duiden we met enige aarzeling aan als kandidaat voor de top 5. Het is moeilijk in te schatten hoe de recente periode op hem gewogen heeft. In de Ronde van Colombia toonde hij echter goede vorm in dienst van Bernal. Carapaz heeft niet de gewoonte om doorheen het hele jaar in vorm te zijn. De Ronde van Burgos ligt hem daarentegen wel. In de editie van vorig jaar eindigde hij nog op het podium, maar was hij duidelijk de mindere van Sosa in de beklimmingen. We rekenen op een hoger basisniveau van de Ecuadoriaan bij Team Ineos. Carapaz is ook de aangeduide kopman bij het team. Mogelijk is zijn conditie nog niet perfect omdat hij in tegenstelling tot de andere podiumkandidaten nog niet top moet zijn tegen de Tour, eind augustus, maar pas in de Giro, in oktober.


De voorbereiding van Nairo Quintana werd onderbroken in Colombia. Hij werd aangereden door een auto en moest met enkele kneuzingen normaal 2 weken aan de kant blijven. Na 8 dagen werd hij al terug op de fiets gemeld dus mogelijk zijn de gevolgen beperkt gebleven. De vorm van Quintana was alleszins optimaal tijdens de eerste wedstrijden van het seizoen. Gestimuleerd door de nieuwe werkomgeving boekte hij al 5 overwinningen op Franse bodem. We gaan er van uit dat de onderbreking hem enkele procenten zal kosten die nodig zijn om mee te spelen voor de zege. Dergelijk incident blijft wel moeilijk in te schatten. Het is te hopen dat hij zich niet heeft laten verleiden om te vroeg te beginnen met het oog op zijn hoofddoel, de Tour. Anderzijds kan het zijn dat de gevolgen overdreven werden en Quintana vliegt zoals tijdens het seizoensbegin.


☆☆


Jack Haig rijdt deze ronde als medekopman naast Simon Yates. Haig startte het seizoen sterk in Valencia en de Ruta del Sol. Daar wist hij zelfs op steile aankomsten aan te klampen en goede rituitslagen te behalen tegen explosievere types. Hij is op dit domein dus duidelijk geëvolueerd. Ook binnen de hiërarchie van de ploeg lijkt hij stilaan opgeklommen te zijn tot medekopman voor de kleinere rittenwedstrijden. Een extra mogelijkheid voor Haig dus om zich in de kijker te rijden!


Valverde zal de Ronde van Burgos gemotiveerd aanvatten. Nog meer dan de anderen zal hij vol ongeduld wachten op het seizoensbegin. Vorig seizoen heeft wel laten zien dat Valverde zijn grenzen heeft. Hij kan niet meer op zijn basisconditie meestrijden voor de eindzege en moet zijn doelen gerichter uitkiezen. Het zwaartepunt van het seizoen ligt eerder rond de periode van het WK en tijdens de Vuelta. Mogelijk zal Valverde daarom niet alles uit de kast halen en zijn meerder moeten erkennen in meer renners dan hem lief is. Hij kan dan de jongere ploegmaats Soler en Mas nog wel goede diensten bewijzen. We strepen hem wel niet op voorhand weg voor het podium door de relatief gemakkelijke ritten en de korte, Spaanse hellingen als aankomst.


Evenepoel start in Burgos aan zijn voorbereiding op de Giro. Zijn prijzenkast is al gevuld met overwinningen in San Juan en de Algarve. Vanuit de entourage wordt wel gezegd dat er geen druk is en hij zich niet volledig zal leegrijden. Toch zal Evenepoel door de aard van de wedstrijd automatisch nog in de running zijn tot enkele kilometers voor de finish en zijn kans grijpen indien mogelijk. Hij heeft ook goede steun van Bagioli en Almeida en zal zeker geen mal figuur slaan. Evenepoel is steeds op de weg kunnen blijven trainen tijdens de lockdown, een voordeel tegenover de andere favorieten. De afwezigheid van een tijdrit is in zijn nadeel. We vermoeden dat Evenepoel daarom niet het verschil zal kunnen maken tegenover andere favorieten en dat enkele klimtypes het beter gaan doen op deze typische Spaanse hellingen. Toch rekenen we op een mooie top10 plaats voor Remco.


Rafal Majka wordt gezien als de kopman voor Bora Hansgrohe. Majka reed een opvallend stabiel seizoen vorig jaar, zijn beste ooit. Hij had constant het niveau om in zijn wedstrijden minstens top 10 te halen. Vaak ontbreekt Majka dan wel de punch om die echte topresultaten te halen en dat zal ook nu het geval zijn. Zijn hoofddoel ligt ook eerder in oktober. Toch zal Majka ook toewerken naar zijn thuisronde, de Ronde van Polen, begin augustus. We verwachten dus een Majka op niveau die zijn mannetje zal staan. Grosschartner en Kämna in steun tonen bovendien de diepte van Bora Hansgrohe. Zij kunnen naargelang de omstandigheden de leidersrol overnemen.Pello Bilbao mag in de kleinere rittenwedstrijden zoals Valencia en de Ruta del Sol, tijdens de seizoensstart, vaak zijn eigen kans gaan naast Mikel Landa. Ook nu zit die mogelijkheid erin. Hij behoort voor dergelijke aankomsten misschien eerder tot de subtop, maar kan tactisch profiteren en met zijn snelheid aan de aankomst andere favorieten verrassen. Tijdens de Ruta del Sol van dit jaar streed hij vaak mee op de voorposten met Fuglsang, Teuns en Haig. De afwezigheid van een tijdrit speelt natuurlijk in zijn nadeel waardoor een echt topresultaat moeilijk is. Naargelang de omstandigheden kan hij ook kiezen voor een dienende rol en Landa aan de eindzege helpen. Dit kan zijn eigen klassement schaden.


Ben Hermans is de vreemde eend in de bijt in deze lijst. Na zijn zware val in de Tour Down Under stond hij voor een zware en lange revalidatie. Deze verliep echter voorspoedig en de break, die iedereen noodgedwongen thuis hield, kwam eigenlijk als geroepen. Hermans zal in goede vorm zijn en vindt in Burgos een mooi parcours op zijn maat. Relatief korte en steile hellingen als aankomst en geen tijdrit. Als de revalidatie echt zo goed verlopen is als gemeld heeft Hermans een goede kans op een mooie top10 klassering.


Sepp Kuss en George Bennett zijn de twee speerpunten van Jumbo-Visma. Dit zijn het type wedstrijden waar beide renners zich moeten onderscheiden. Er is geen tijdrit en ze moeten ook geen rekening houden met de kopmannen. Sepp Kuss startte in dergelijke vrije rol uitstekend in de Tour de La Provence om uiteindelijk 8ste te eindigen. George Bennett kwam dan weer in een emotionele rollercoaster terecht. Hij verloor zijn langverwachte leidersplaats in de Giro aan Laurens de Plus en zal nu de drie leiders van Jumbo moeten bijstaan in de Tour. Mentaal zal dit moeilijk zijn om te dragen. Het zal interessant zijn om te kijken hoe hij dit verteert. George bennett startte ook al goed dit seizoen met een 8ste plaats in de Tour Down Under. De beslissende helling daar, Willunga Hill, ligt hem minder goed dan de iets langere beklimmingen hier. Hij vindt hier een beter passend parcours en mag bovendien vrij zijn kans gaan. Een mooie top 10 of eventueel meer ligt dus binnen handbereik. Voor beide renners van Jumbo is het belangrijk dat ze stilaan wat meer tonen in deze wedstrijden om het leiderschap in andere wedstrijden te blijven kunnen afdwingen.


De druk op Fabio Aru werd de laatste weken al opgevoerd. Hij werd in de communicatie gebruikt om Pogacar uit de wind te zetten en wordt (ten onrechte) gemeld als enige kopman in de Tour. Het betekent wel dat het uur van de waarheid geslagen heeft voor de dure Italiaan. Hij moet dit seizoen laten zien dat hij nog op zijn topniveau kan terugkeren. Volgende maand start de Tour dus hij zal al hoopvolle tekens moeten laten zien. We geloven wel in een terugkeer van Aru naar een goed niveau. Zijn start in Colombia was veelbelovend. Het is belangrijk voor hem dat hij dit niveau doortrekt in de voorbereidende wedstrijden om zijn ploeg al deels te overtuigen.


De vormcurve van Enric Mas is altijd moeilijk te peilen. Het vertrouwen vanuit de ploeg is wel groot. Hij wordt gezien als kopman voor de Tour hij zal zelf niet tevreden zijn met een lage top 10 plaats daar. Als hij in de Tour mee wil strijden voor het podium moet hij nu al een goed niveau halen en zijn wagonnetje kunnen aanhaken. Mas staat er niet echt om bekend om voor zijn doelen veel goede resultaten te halen dus het blijft afwachten wat we precies te zien gaan krijgen van hem. De Giro is nog iets verder verwijderd dan de start van de Tour waardoor we Soler nog een rijtje achteruit plaatsen. Soler vindt hier ook geen tijdrit in het parcours waardoor zijn kansen verminderen op een goede notering.
0 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram

nieuwsbrief