• Herbert Hesters

Waarom Benoot klaar is voor winst in een topklassieker

Benoot sprong dit seizoen in het diepe. Hij verkoos de onzekerheid en een nieuwe omkadering en filosofie boven het vertrouwde nest van Lotto-Soudal. Wij zien 7 redenen waarom deze stap hem net die extra procenten oplevert waardoor hij een grote klassieker wint.


Betere begeleiding


Team Sunweb is een geoliede machine. Tiesj Benoot moest vorige jaren bij Lotto-Soudal zelf zijn hoogtestage regelen, verzorgers contracteren en voedingsschema's opstellen. Bij Team Sunweb wordt dit allemaal voor hem gedaan. Hij krijgt meer middelen ter beschikking, maar koopt vooral ook tijd en gemoedsrust. Minder zorgen om beter te kunnen focussen op de kern van de zaak: trainen - eten - rusten.


Nieuwe ploegmaats en omkadering


Benoot is terechtgekomen in een nieuwe ploeg. Voor velen een schrikbeeld en een verlammend vooruitzicht, niet voor Benoot. Hij geniet van de nieuwe contacten en nieuwe invloeden. De trainingskampen zijn een succes en de sfeer is opperbest. In een professionele sfeer zijn de renners ontspannen en amuseren ze zich. De nieuwe karakters lijken te matchen. Ook dat is geen toeval en is op voorhand een aandachtspunt geweest bij de aanwerving.


Geen stress door lockdown


Benoot is een renner die zich niet moet motiveren om tijdens een lange, wedstrijdarme periode te gaan trainen. Hij amuseert zich op de fiets en houdt van de sport. Hij rapporteerde ook tijdens de lockdown een mooie hoeveelheid trainingsuren en verloor hierbij nooit de motivatie. Het getuigt van mentale sterkte. Het valt nog te bekijken of alle tegenstanders met eenzelfde positiviteit en veerkracht uit deze periode komen.


foto: loetiephotography

Sterker geworden


Tiesj is ook gewoon sterker geworden. Vorig jaar werd hij dan wel verrassend 4de in de Ronde van Zwitserland, het was vaak met hangen en wurgen. Het niveauverschil met nummers 1 en 2, Bernal en Dennis, was overduidelijk en zo lang mogelijk aanklampen was het hoogst haalbare. Dit jaar kon Benoot zelf de koers maken in Parijs-Nice en demarreerde hij zowel in rit 6 als in rit 7 weg van de concurrentie in het klassement. Pinot, Nibali, Schachmann, Higuita, ... zijn geen kleine namen!


Prototype van de nieuwe klassieke renner


Je hoeft geen Kristoff, Degenkolb of Cancellara meer te zijn om mee te kunnen strijden in de zwaarste klassiekers in Vlaanderen. Teuns, Valverde en Wellens deden het al in mindere mate voor en ook Alaphilippe en Pogacar staan op het punt om te bewijzen dat ze een wedstrijd als de Ronde van Vlaanderen aankunnen. Benoot is de ideale mix tussen de renner die de nodige wattages kan ontwikkelen, maar tegelijk explosief is en de Vlaamse heuvels als de beste verteert. Hij werd bovendien al eens 5de in Vlaanderen. Zijn parcourskennis is daar een extra voordeel. De Waalse klassiekers zijn hem zelfs nog meer qua parcours op het lijf geschreven.


De best passende klassiekers komen eerst


Onder druk van de verwachtingen van het Vlaamse publiek en van de ploeg reed Benoot steeds de Vlaamse klassiekers, met vaak de Amstel, Brabantse Pijl en/of de Waalse klassiekers nadien. Tiesj is meer gemaakt voor de Waalse klassiekers. Dit jaar kan hij, met de Tour en zonder de Vlaamse klassiekers in de benen, deze op een ideale manier aanvatten. Een goed recept voor een verrassende overwinning. Ook de Strade Bianche en in mindere mate Milaan-Sanremo begin augustus zijn ideaal geplaatst in de planning en geven mogelijkheden.


Switch naar de aanval


Benoot heeft in zijn hoofd de switch gemaakt van volgend koersen naar zelf initiatief nemen en aanvallen. Dit was in Parijs-Nice al duidelijk en deze trend gaat zich doorzetten. Hij is de mentaliteit aan het zaaien dat hij liever een gewaagde aanval doet in plaats van te volgen en 5de te worden in de sprint. Gecombineerd met de fysieke vooruitgang doorheen de jaren een mooi uitgangspunt om vaker in winnende positie te komen.Conclusie


Benoot heeft met zijn overstap naar Team Sunweb de laatste obstakels weggewerkt om eindelijk die grote klassieke zege binnen te halen. Hij kwam in een professionele omgeving terecht met waardevolle ploegmaats als Kragh Andersen, Bol, Arndt, C. Pedersen, Matthews, ... Zij geven Team Sunweb sterke opties in de finale van alle klassiekers. Benoot kan hiervan profiteren. Hij wordt door de collega's ook in goede vorm gemeld en bewees zijn vooruitgang al in Parijs-Nice. Hij is klaar om grote wedstrijden mee te bepalen en te winnen.
0 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram

nieuwsbrief