• Herbert Hesters

Wedstrijden zonder publiek enige optie?

Dit weekend werden de eerste wedstrijden van het heropgestarte seizoen gereden. In Outrijve won Sep Vanmarcke. De GP Vermarc werd gewonnen door Sénéchal. Zaterdag werd de oefenwedstrijd in Wortegem-Petegem nog stilgelegd na het jammerlijk overlijden van Niels Devriendt na hartfalen. Het was bij deze eerste wedstrijden uitkijken naar het protocol en het naleven van de aanbevelingen in verband met corona. We kwamen tot een niet eens zo verrassende conclusie.


Het is voor veel mensen een lange periode geweest zonder ontspanning. Bijna alle sportwedstrijden en sociale activiteiten werden geannuleerd. Dat iedereen nood heeft aan ontspanning blijkt uit ons gedrag nadat de regels versoepeld werden. Er wordt nog massaal op reis vertrokken, vrienden worden terug opgezocht en in uitgangsbuurten lijkt het normale leven bij momenten nooit weggeweest.


Regionale wedstrijden


Ook in Outrijve was het al duidelijk op enkele foto's dat er van angst voor besmetting bij veel mensen nog weinig sprake was. Zelfs in de aankomstzone waren er amper mondmaskers te bekennen en in Rotselaar stond het publiek op strategische plaatsen rijen dik. Ook rond café's heerste er een gezellige drukte en leek corona ver weg. Er werden veiligheidszones ingelast, maar de massa verplaatste zich hierdoor naar andere plaatsen.Het doet nadenken over het vervolg van dit bijzondere seizoen. Bij de communicatie van de maatregelen wordt vaak beroep gedaan op het gezond verstand van de toeschouwers en wordt hen beleefd gevraagd om afstand te houden en niet samen te hokken. Het is niet onverwacht dat dit niet gebeurt en er maatschappelijk ook niet wordt gecorrigeerd.

Ondertussen deden de organisatoren van deze regionale wedstrijden wat ze konden. De pers drumde dan wel wat samen voor de interviews, weliswaar met mondmasker, maar stond op veilige afstand van de renners. Sommige zones werden publieksvrij gemaakt en stewards zorgden op strategische plaatsen voor controle op de naleving van de maatregelen.

De realiteit is dat dit maar een beperkt gedeelte van het risico dekt. Renners als Victor Campenaerts mogen dit dan een voorbeeld noemen voor de toekomst, het is een feit dat deze wedstrijd voor een onverantwoorde toeloop van mensen zorgde. Het is de vraag of een dergelijk evenement nog kan doorgaan de volgende maanden. Welke burgemeester gaat toestemming geven voor wedstrijden op zijn grondgebied als er gevaar is op dergelijke bijeenkomsten? Welke organisatie kan dit jaar uit de kosten komen of georganiseerd worden als een groot gedeelte van de VIPs of andere bezoekers niet kan komen opdagen? Wie kan over heel het parcours de veiligheid garanderen en controleren?


World Tour


Ook in de World Tour kan het niet anders dat we gaan naar wedstrijden zonder of met amper publiek. Het is de enige optie als we het programma volledig willen afwerken.

We mogen niet vergeten dat de eerste bedoeling van de resterende wedstrijden is om het wielrennen en de verschillende wielerploegen niet helemaal kopje onder te duwen en de sponsors nog wat zichtbaarheid te geven. Deze zichtbaarheid kan gegeven worden via TV of andere media. Het is niet de bedoeling dat de wedstrijden worden voorgewend om opnieuw een hoop mensen op een onveilige manier te verzamelen. We gaan er vanuit dat de situatie normaliseert en dat er een vaccin gevonden wordt tijdens de eerste helft van volgend jaar. Nadien kan het oude leven en het verloop van de wedstrijden op een normale manier hervatten.

Het is duidelijk dat aanbevelingen en vriendelijke vragen door het publiek veel te weinig worden opgevolgd.

Conclusie


Een veilige wedstrijd onder deze omstandigheden is daarom een wedstrijd zonder publiek. Enkel op deze manier zal het resterende programma nog volledig afgewerkt kunnen worden en krijgen veel profploegen hun laatste strohalm aangereikt. Dat onder deze vorm veel regionale wedstrijden een jaar moeten overslaan is pijnlijk, maar noodzakelijk om het groter geheel te dienen.

0 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram

nieuwsbrief