• Herbert Hesters

Welk verloop voor wedstrijden in augustus?

"De renners zullen de Tour rijden met de benen van de Ruta del Sol". Het is een quote vanuit de entourage van Ineos enkele weken geleden. Hieruit spreekt vooral een zekere ongerustheid. Zullen we, als team, op dezelfde manier de wedstrijd kunnen controleren en zal iedereen optimaal voorbereid zijn? Hebben we alle factoren van de voorbereiding nu wel onder controle?

Het is een mooi startpunt voor een discussie.

Worden de wedstrijden gereden met een normaal stramien, met normale machtsverhoudingen of kunnen we ons opmaken voor een "seizoensstart" met veel verrassingen en onverwachte winnaars?

(Foto: Loetie Photography)


Mijn idee is dat de de wedstrijden moeilijker te voorspellen zullen zijn. Hierbij kunnen 4 factoren een rol spelen. Ze zullen elk afzonderlijk de vormcurves en het wedstrijdverloop beïnvloeden.


  1. Bij de start van het seizoen is het altijd te merken dat sommige renners zich snel in vorm kunnen trainen en anderen meer tijd nodig hebben. Een typisch voorbeeld is Lutsenko van Astana. Bij de seizoensstart is hij altijd enorm dominant en wint hij op domeinen waar je het niet verwacht. Zo klom hij bergop in de recente UAE tour in het gezelschap van Pogaçar en Adam Yates. Na de eerste wedstrijden volgt vaak een dip waarna hij opnieuw opbouwt naar het tweede deel van het seizoen, het najaar. Ook Tom Dumoulin bijvoorbeeld kan zich door training alleen perfect voorbereiden op grote wedstrijden. In 2017 eindigde hij 4de in de Clasica San Sebastian zonder het rijden van de Tour als klassieke ideale voorbereiding. Twee voorbeelden van renners die geen of weinig voorbereidingswedstrijden nodig hebben en er onmiddellijk kunnen staan, in tegenstelling tot anderen. Herhalen zij dit patroon en is Lutsenko onoverwinnelijk in de Dauphiné of Lombardije? Komt Tom Dumoulin sterker dan verwacht op de voorgrond tijdens de Tour?

  2. Leeftijd is een belangrijke factor om te bepalen of iemand relatief snel er kan staan na een trainingsblok. Van der Poel, Bernal, ... voelen allemaal snel de effecten van enkele weken doorgedreven training en zullen sneller profiteren van de trainingsarbeid. Oudere renners geven aan dat de topvorm net iets langer op zich laat wachten. Wordt het moeilijk voor de "anciens" zoals Sagan om zich te meten met jonge honden Van der Poel, Van Aert, Gaviria, ... in de eerste Italiaanse wedstrijden?

  3. Supertalenten bereiken van nature snel hun topvorm en kunnen zich op hun basisniveau al meten met de subtop van het peloton. Is dit goed nieuws voor Van der Poel en Bernal bijvoorbeeld en hebben ze een natuurlijke voorsprong in "hun" wedstrijden die er snel aankomen? Is er nog een kans op een zege voor de minder getalenteerde, maar hardwerkende subtopper die nu een beperktere trainingsbasis heeft?

  4. Gaan voorjaarsrenners die traditioneel uitblinken in de Strade Bianche tevreden zijn met de omstandigheden van hun favoriete wedstrijd in augustus? Het zal warm en droog zijn. Anders dan is het wisselvallige maart of april. Zal een klassieke voorjaarsrenner zich in deze omstandigheden even goed voelen of komen er kansen voor andere, eerder onverwachte namen?

Ik onthoud vooral dat er veel vraagtekens zijn en dat het niet zeker is dat de verwachte namen het podium gaan bevolken in de eerste weken van het nieuwe seizoen.


Open wedstrijden, onverwachte wendingen, verrassende winnaars en extra koershonger. Het zijn mooie ingrediënten voor heroïsche, maar moeilijk te voorspellen wedstrijden!

  • Facebookpagina
  • Instagram
  • Twitter

nieuwsbrief