• Jan Wolput

Wie klopt de grote 3?Nog 2 nachten slapen en het is zover.


Met de Omloop het Nieuwsblad krijgen we de start van een mooie reeks voorjaarsklassiekers.

Hopelijk is het Coronavirus mild voor het peloton en kunnen de klassiekers, in tegenstelling tot verschillende andere koersen, wel allemaal plaatsvinden dit jaar. Na een atypisch wielerjaar 2020 is ook het wielerjaar 2021 al grondigdoor elkaar geschud. Wedstrijden vielen weg van de kalender of zochten een plaats later op het jaar in de hoop dat de situatie dan wel toelaat op een veilige manier koersen te organiseren. Voor de ploegen en voor de renners zorgt dit vaak voor bijkomende stress en is het constant inspelen op de nieuwe situaties. Programma's worden halsoverkop op het laatste moment nog gewijzigd waardoor heel wat renners met minder , en soms zelfs geen, wedstrijdkilometers aan de klassiekers beginnen. Voor velen onder hen is het dus koffiedik kijken hoe ze zich, ten opzichte van de concurrentie, verhouden. Dat maakt het in de eerste plaats voor de renners , maar zeker ook voor de volgers en de wielerliefhebbers, extra spannend

credits : loetiephotography


Waar iedereen het wel over eens lijkt te zijn, is dat we de namen Julian Alaphilippe, Mathieu van der Poel en Wout van Aert heel vaak gaan horen de komende weken. De manier waarop deze drie het afgelopen najaar wegreden van de rest van het peloton tijdens de Rondevan Vlaanderen was echt indrukwekkend.

Wat Alaphilippe tijdens de Tour de La Provence en Mathieu van der Poel in de eerste rit van de UAE-tour lieten zien doet alvast het beste verhopen voor wat komen gaat.

Over Wout van Aert wordt gezegd dat hij momenteel nog twee kilogram te veel weegt, maar wees er maar zeker van dat hij er zal staan.Alaphilippe met een sterk team, wie staat op bij Team Jumbo-Visma?


Als we gaan kijken wie de grootste concurrenten zijn voor de drie tenoren bemerken we veel ploegmaten van Alaphilippe. Of wat dacht u van het rijtje Stybar,Lampaert,Asgreen en Sénéchal? Stuk voor stuk renners die in het voorjaar al wisten te scoren. Men kan ook rekenen op Davide Ballerini, die dit jaar sterk opende en die in

zijn periode bij Astana al leuke dingen liet zien in het voorjaar. Hij is bovendien snel aan de meet wat nog een extra troef is en Deceuninck-Quick Step alternatieven geeft als de koers gesloten blijft. Aangevuld met sterke mannen als Declercq,Keisse en Van Lerberghe zal er geknokt moeten worden om de selectie te halen.

Ook in de Waalse klassiekers is er voldoende steun voor Alaphilippe. Met Bagioli,Serry, Vansevenant, Masnada, Cattaneo en Almeida beschikt The Wolfpack ook hier over meerdere kandidaat-winnaars.


De gebroeders Roodhooft hebben met hun team Alpecin-Fenix op enkele jaren tijd grote stappen gezet met hun wegploeg. De samenwerking van der Poel-Roodhooft is daar een belangrijke factor. Renners geloven echt in het project en zo zijn de broers Roodhooft, wetende dat ze voorrang krijgen bij de WT-wedstrijden, er in geslaagd een sterke selectie samen te brengen. Dit team is gewapend om van der Poel tot diep in de finale bij te staan. In de koersen waar hij niet start krijgen anderen zelf hun kans. Met rappe mannen Merlier en Philipsen en hardrijder en Belgisch kampioen Dries de Bondt, om er maar enkelen te noemen, zal dit team steeds vooraan te zien zijn.


Dan ziet het er op papier voor Wout van Aert (Jumbo - Visma) minder goed uit. Met Tom Dumoulin, voorlopig gestopt om persoonlijke redenen, en Mike Teunissen, spierscheur in het bovenbeen, zag hij twee sterke mannen wegvallen. De beloftevolle Olav Kooij werd prompt, enkele maanden vroeger dan gepland, overgeheveld vanuit het U23-team. Voor de amper 19-jarige Nederlander is dit een onverwachte gelegenheid om de klassiekers te ontdekken. Verder rekent van Aert nog op Affini, Roosen, Van Hooydonck en Wynants. Uitkijken wie van hen in

het openingsweekend de neus aan het venster steekt bij afwezigheid van de absolute kopman. Voor de Waalse klassiekers rekent men vooral op Roglic, die met ondermeer Oomen en Vingegaard goed omringd zal zijn.


Wie worden de grootste concurrenten voor de tenoren?


Zoals eerder gemeld zal Deceuninck-Quickstep bij elke wedstrijd verschillende kaarten kunnen uitspelen, maar ook andere ploegen kunnen met meerdere kopmannen uitpakken.


Laten we beginnen met het AG2R Citroën Team. Door de komst van Greg Van Avermaet, Oliver Naesen en Stan Dewulf, die dit weekend in Frankrijk koerst, is dit plots een aantrekkelijk team. Van Avermaet liet in de Tour de La Provence al zien dat hij de juiste conditie te pakken heeft. De aanwezigheid van boezemvriend Oliver Naesen

geeft hem in ieder geval vertrouwen in het voorjaar.


Bij Trek-Segafredo heeft men de tandem Stuyven-Pedersen. Zij kunnen rekenen op de steun van ondermeer Edward Theuns en de jonge Quinn Simmons. Zowel Stuyven als Pedersen wonnen vorig jaar een klassieker dus ze weten hoe het moet. Ze hebben ook het voordeel van een goed eindschot. Spurten tegen de tenoren is echter geen garantie op succes, dus ook voor hen lijkt aanvallen het devies.


Bij Bora-Hansgrohe heeft men zich versterkt met Nils Politt. De Duitser maakte indruk in de Etoile de Bessèges en lijkt klaar voor het voorjaar. Hopelijk herstelt Sagan snel van zijn coronabesmetting, want samen met Politt kan hij een sterke tandem vormen.


Uitkijken doe ik ook naar Team BikeExchange. Grondahl Jansen verliet Team Jumbo-Visma om meer kansen te krijgen in het voorjaar. In de Clasica de Almeria toonde hij klaar te zijn voor zijn koersen. Nog iemand die dit jaar kan doorbreken is Robert Stannard. De nog altijd maar 22-jarige Australiër deed het vorig jaar al meer dan behoorlijk in bijvoorbeeld Kuurne-Brussel-Kuurne en Milaan-Sanremo. De absolute kopman binnen dit team is uiteraard Michael Matthews. Kan hij dit jaar eindelijk scoren in het voorjaar?


Lotto-Soudal pakt ook uit met een mooie selectie. Met Degenkolb, Wellens en Gilbert hebben ze mannen die weten hoe ze koersen moeten winnen. Gilbert droomt nog altijd luidop van Milaan-Sanremo. Iedereen gunt het de sympathieke Waal, maar zijn “Strive For Five” voltooien wordt bijzonder moeilijk. Verder is het ook uitkijken hoe de jongeren zoals Vermeersch en Oldani het gaan doen dit voorjaar.


Sep Vanmarcke maakte de overstap naar Israel Start-Up Nation. Vanmarcke wordt dit jaar 33, maar blijft dromen van de Ronde en Roubaix. Hopelijk blijft hij van pech gespaard en kan hij zijn droom dit jaar op volle kracht najagen. Binnen zijn team is het ook uitkijken of Hugo Hofstetter een stap voorwaarts kan zetten. Vorig jaar won hij al Le Samyn. Iemand om in de gaten te houden dus.


Team DSM viel deze winter op door het plotse vertrek van Marc Hirschi. Dit voorjaar willen ze terug positief in het nieuws komen en daarvoor rekenen ze vooral op het duo Benoot-Kragh Andersen. Twee aanvallende renners, die omringd worden door heel wat jeugdig geweld. Zij zullen zich niet zonder slag of stoot neerleggen bij de suprematie van de drie tenoren. Een ploeg om naar uit te kijken!


UAE-Team Emirates rekent dan weer op drie renners met snelheid,namelijk Kristoff, Trentin en Gaviria.


Groupama-FDJ begon voortvarend aan het seizoen, en reed overal collectief sterk. In het voorjaar wedden ze op twee paarden. Sterke man Kung moet proberen mee te schuiven met de goede ontsnapping terwijl Arnaud Démare de man is wanneer er gespurt moet worden.


Bij Bahrain-Victorious is Dylan Teuns de absolute kopman, en net als vorig jaar combineert hij de Vlaamse en de Waalse klassiekers. Benieuwd ook of Sonny Colbrelli weer naar zijn beste vorm kan toegroeien.


INEOS Grenadiers heeft met Tom Pidcock een raspaardje in huis. Zijn veldritseizoen was goed, benieuwd of hij in zijn eerste jaar bij de profs meteen kan meedoen voor de prijzen. Verder rekent men op kopman Kwiatkowski, Van Baarle en enfant terrible Gianni Moscon.


Andere renners om in de gaten te houden zijn Bettiol, Laporte en Garcia Cortina. Vanuit Belgische hoek kijken we vooral nog uit naar Aimé De Gendt, Loic Vliegen en Arjen Livyns.


Strijden Tour-favorieten om de zege in Waalse klassiekers?


Na vorig jaar is het niet onlogisch dat we Marc Hirschi hier als de topfavoriet zetten.

De jonge Zwitser was misschien wel dé man van het najaar, maar beleefde een turbulente winter en verliet DSM in onderling overleg voor UAE team Emirates.

Met Tadej Pogacar, Rui Costa en Davide Formolo beschikt hij over een ijzersterk team. Eén van hen kan zomaar zelf een overwinning pakken. Ze krijgen met de winnaar van de Vuelta er wel een kanjer van een concurrent bij. Roglic won vorig jaar al Luik-Bastenaken-Luik (na een geaccidenteerde sprint) en zal willen bevestigen. Reken er maar dat de andere hoofdrolspelers revanche willen nemen. Hopelijk is Benoît Cosnefroy op tijd klaar om mee te strijden om de overwinning. De Fransman bevestigde vorig jaar al het goede wat van hem wordt verwacht met sterke prestaties in de Brabantse en de Waalse Pijl. Met hulp van o.a. Jungels, Gallopin en Paret-

Peintre heeft hij ook een stevig team rond hem.


Wie nu ook al uitkijkt naar de Waalse klassiekers is de Canadees Michael Woods. Hij won al in de Tour des Alpes maritimes en kan bij zijn nieuwe werkgever Israel Start-Up Nation rekenen op de ervaring van Dan Martin. Wie ook al vroeg zijn vorm toonde en houdt van de Ardennen is Bauke Mollema. Net als zijn landgenoot Wout Poels is hij iemand waar je nu al van kan zeggen dat je hem in de finale zal zien. Een andere zekerheid is Jakob Fuglsang. Bij zijn laatste passage in de klimklassiekers in 2019 stond hij in alle drie de koersen op het podium.

Maximilian Schachman is nog zo een vaste waarde. Hij wil vast revanche voor zijn DNF van afgelopen najaar. Bij Groupama-FDJ hebben ze met Molard, Madouas en Gaudu een leuk trio om uit te spelen. En wat kan de “oude” Valverde nog? Na een indrukwekkende carrière lijkt er dan toch wat sleet te komen op “El Imbatido”. Of pakt hij toch nog een keer uit?


U hoort het, er is weer heel veel om naar uit te kijken de komende weken. Zoals altijd zullen er weer winnaars en verliezers zijn, de grootste verliezer is alvast Jan Publiek, want alweer zullen de klassiekers doorgaan zonder toeschouwers. Niet getreurd want elke wedstrijd zal te zien zijn op TV! Moge de beste winnen en geniet van de

voorjaarsklassiekers!3 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram

nieuwsbrief