• Herbert Hesters

Zweeler jaarspel 2de periode : Tips en Tricks


Vandaag gaan we wat dieper in op een populair fantasy game: Zweeler. Naar analogie met bekende spelen als Megabike en de Gouden Spelen, georganiseerd door nationale kranten, is het de bedoeling om jouw eigen ploeg samen te stellen en zo punten te verzamelen. Ik bekijk het eerste wielerspel na de coronastop van dichterbij. Je kan punten verdienen met jouw renners in de periode vanaf de Ronde van Burgos tot en met de Tour of Guangxi. Prijzen zijn altijd cash en worden onmiddellijk na het einde van het spel uitgekeerd.

Deze wedstrijden strekken zich uit over een periode van ruim 3 maanden en bevatten klassiekers, grote rondes en 1-weekrondjes.


Basisprincipe


Jouw geselecteerde renners verzamelen punten voor elke wedstrijd waaraan ze deelnemen en goede resultaten behalen. Belangrijk is om de puntentelling te bekijken voor deze wedstrijden. Renners verdienen uiteraard meer bij winst in een grote klassieker genre Milaan-Sanremo in vergelijking met winst in pakweg Strade Bianche. Tourwinst levert meer op dan winst in de Ronde van Polen. De kalender en de categorie van de wedstrijden vind je ook terug op de site:


(afbeelding 2 = deel kalender)


Bernal zal in de Tour de l'Ain(Tour cat.3) bij winst bijvoorbeeld 50 punten verdienen voor eindwinst samen met zijn punten in de ritten (vaak +/- 30 punten extra).

Als Adam Yates de Ronde van Polen(Tour cat.2) wint verdient hij 100 punten + extra punten uit de ritten (samen vaak een 150 punten).

Als Wout van Aert de Strade Bianche wint verdient hij hiermee 70 punten.


Het is duidelijk dat het belangrijk is om de doelen en de programma's van de verschillende renners te kennen. Laat dat nu net een moeilijk gegeven zijn in deze periode. Als de programma's binnendruppelen kunnen we geleidelijk onze verwachting qua punten voor de renners aanpassen en voor ons duidelijke keuzes maken.


Oefening voor A-categorieRenners zijn ingedeeld in categorieën. Per categorie moeten wij een inschatting maken wie het best zal scoren.

Als hulp en start maken we al onze afweging voor de A-categorie. In deze categorie moeten we 3 namen kiezen uit Alaphilippe, Bernal, Van der Poel, Fuglsang, Pogacar en Roglic. We bekijken kort onze verwachtingen voor deze 6 renners qua punten.


Alaphilippe: Voor het luik Milaan-Sanremo - Strade Bianche - Lombardije reken ik op een voorzichtige 160 punten. Dit betekent bijvoorbeeld een 3de plaats in de Strade, 7de plaats in Sanremo en een 4de plaats in Lombardije. De Tour levert naar schatting 150 punten op door goede resultaten in enkele ritten. Voor de klassiekers nadien reken ik nog eens 150 punten. Hierbij kom ik op een totale schatting van 460 punten. Mogelijk schat ik Alaphilippe te laag in, vooral als hij het niveau van vorig seizoen opnieuw kan benaderen. Aan jullie om te bepalen of hij hiertoe in staat is!


Bernal: Van de twee kleinere Franse rittenwedstrijden in voorbereiding weet Bernal er één te winnen. Samen levert dat 115 punten op. De Dauphiné zorgt ook voor 100 punten (top 3) en in de Tour wordt hij 2de, goed voor 250 punten(punten klassement en ritten). Een deelname in een klassieker of het WK nadien levert hem bovendien nog eens 85 punten op. Samen goed voor 550 punten.


Van der Poel: Hij wint de Strade en de Ronde van Vlaanderen, samen 190 punten. Diverse ereplaatsen in andere klassiekers brengen ook 350 punten op. Hier zit onder ander nog een 2de plaats in Roubaix in verwerkt. Samen 540 punten. Aan jullie om deze inschatting naar boven of beneden bij te stellen ;-)


Fuglsang: wordt 4de in de Giro voor naar schatting 160 punten. De Tirreno en de Ronde van Polen zorgen nog voor een stevige 180 punten. In de Italiaanse klassiekers verzamelt hij ook nog 80 punten samen. Het WK zorgt nadien volgens ons voor 70 punten. Samen 490 punten.


Pogacar: Hij wordt 4de in de Dauphiné en 5de in de Tour. Samen goed voor een schatting van 240 punten. De Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik worden een succesvol duo met 150 punten. In andere klassiekers of het WK haalt hij nog eens 125 punten. Samen 515.


Roglic: Hij haalt 50 punten in de Tour de l'Ain, wint de Dauphiné en de Tour. Samen goed voor 550 punten. Elk extraatje brengt hem op een verwachte 600 + punten.


Op basis van deze ruwe inschatting selecteren we in de A-categorie voor onze ploeg Roglic, Van der Poel en Bernal.

Het is duidelijk dat de verschillen klein zijn. Als Alaphilippe Milaan-Sanremo wint in plaats van onze geschatte 7de plaats haalt hij daar al 70 punten meer dan onze inschatting en wordt hij interessant.


Een moeilijke oefening dus waarbij we een ruwe inschatting moeten maken voor elke renner in deze categorie op basis van vorm, verwachtingen en programma. Laat favoritisme niet teveel meespelen en selecteer zakelijk en realistisch!

Nadien gaan we door naar de B-categorie waar we 5 renners moeten selecteren uit 14 subtoppers. Aan jou om te bepalen wie er uitschiet en een selectie in jouw ploeg verdient! Overloop van elke renner het programma en maak een grove schatting van het puntenaantal. Selecteer nadien jouw top 5 van deze categorie.


Koopjes?!


Uit de laagste categorie (F) moeten we 7 renners selecteren. Hier zitten vaak koopjes die een groot verschil kunnen maken en bepalen wiens ploeg met de hoofdprijs gaat lopen. We overlopen 3 mogelijke koopjes in deze categorie:


Carthy: Behoorde vorig jaar in de Giro vaak tot de beste klimmers. Met zijn 4de plaats in de Tour de la Provence was hij ook goed gestart dit jaar. Hij heeft opnieuw van de Giro zijn hoofddoel gemaakt en vindt een parcours op zijn maat met veel tijdritkilometers. Hier kan hij het verschil maken tegen de zuivere klimgeiten. Een 5de plaats algemeen + enkele rituitslagen kunnen hem 150 punten opleveren. Enkele voorbereidingswedstrijden kunnen dit nog aandikken naar meer dan 200 punten. Een mooi totaal voor een renner in de F-categorie.


Sosa: Is aangewezen kopman voor de Vuelta bij Team Ineos. Een echte topprestatie is daar mogelijk en er is een kans dat hij in pakweg de Ronde van Burgos ook nog eens uithaalt. 250 punten is dan een realistisch doel!


Valgren Andersen: Misschien kan Valgren zich wel terug op de kaart zetten na een rampseizoen en wint hij met de Amstel Gold Race nog eens een grote klassieker(120 punten). Onder de hoede van Riis leek hij alvast beter aan het seizoen begonnen. Hij kan bovendien sprokkelen in enkele semi-klassiekers en is ook altijd op de afspraak op een WK.


Maak jouw eigen ploeg en supporter voor jouw renners. Het maakt het kijken naar wielrennen nog net iets spannender!

0 reacties
  • Facebookpagina
  • Instagram

nieuwsbrief